ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Europa! Europa!” Film Festival σε Σίδνεϋ και Μελβούρνη με αναδρομικό αφιέρωμα στον Γ. Λάνθιμο

Οι λάτρεις του ελληνικού κινηματογράφου θα απολαύσουν έξι ελληνόγλωσσες ταινίες, καθώς και ένα αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του πρόσφατα βραβευμένου με Χρυσή Σφαίρα Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργου Λάνθιμου, στο τρίτο κινηματογραφικό φεστιβάλ «Europa! Europa», στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, τον επόμενο μήνα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Europa! Europa», Σπύρος Οικονομόπουλος, στη συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις σχεδόν 50 ταινίες του Φεστιβάλ προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αυστραλία με ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Το «Europa! Europa Film Festival» περιλαμβάνει 47 ταινίες κύρους και διάσημες ταινίες από 28 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα, οι οποίες θα προβληθούν στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων, από την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου έως τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου.

Οι ελληνόγλωσσες ταινίες του φεστιβάλ είναι οι εξής: «Ο Εθελοντής» (2022) που αναφέρεται σε έναν συνταξιούχο Ισπανό γιατρό που ταξιδεύει σε έναν ελληνικό καταυλισμό προσφύγων για να βοηθήσει και ήταν υποψήφια ως Καλύτερη Ισπανική Ταινία, στο Φεστιβάλ Ισπανικού Κινηματογράφου της Μάλαγα, «Embryo Larva Butterfly» (2023), μια κοινή ελληνική και ελληνοκυπριακή ταινία επιστημονικής φαντασίας που εξερευνά τον χρόνο, την αγάπη, τη μνήμη και τη μοίρα και ήταν υποψήφια ως Καλύτερη Διεθνής Ταινία, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αδελαΐδας και «The Summer with Carmen» (2023) που είναι μια ανάλαφρη queer κωμωδία.

Ο κ. Οικονομόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του «Europa» εφέτος, δήλωσε ότι οι ελληνόφωνες ταινίες επιλέχθηκαν προσεκτικά επειδή εμβαθύνουν σε σύγχρονα θέματα, επειδή είναι μοναδικές και προκαλούν προβληματισμό στους θεατές.

Οι άλλες τρεις ελληνόγλωσσες ταινίες που αποτελούν μέρος του αναδρομικού αφιερώματος στον Λάνθιμο περιλαμβάνουν:

-Τη μαύρη κωμωδία «Κυνόδοντας» (2009) για τρεις εφήβους που περιορίζονται στο απομονωμένο εξοχικό κτήμα των γονέων τους και κρατούνται κάτω από αυστηρούς κανόνες και μια παράξενη μέθοδο αγωγής, η οποία κέρδισε το βραβείο «Un Certain Regard», στο Φεστιβάλ Καννών το 2009, και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2011.

-«Κινέττα» (1995) η οποία βοήθησε να ξεκινήσει το «Greek Weird Wave» και σπάνια προβάλλεται στην Αυστραλία και μιλάει για έναν αστυνομικό, έναν υπάλληλο και μια καμαριέρα που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σκηνοθετήσουν και να κινηματογραφήσουν τρομακτικές σκηνές ανεξιχνίαστων δολοφονιών.

-«Άλπεις» (2011) για ανθρώπους που προσλαμβάνονται για να παριστάνουν τους νεκρούς αποθανόντες συγγενείς και φίλους, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2011. Και οι τρεις ταινίες διατίθενται με αγγλικούς υπότιτλους.

Οι άλλες τρεις ταινίες της ρετροσπεκτίβας του Λάνθιμου είναι αγγλόφωνες:

-Ο «Αστακός» (The Lobster) (2015) είναι μια επιστημονικής φαντασίας, ρομαντική κομεντί που ανασκευάζει την εμμονή για ζευγάρωμα και την εύρεση «του ενός», η οποία κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2015.

-«The Killing of a Sacred Deer» (2017) μιλάει για έναν έφηβο χωρίς πατέρα που εισχωρεί στην ειδυλλιακή ζωή μιας οικογένειας και κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών 2017.

-«The Favourite» (2018) που διαδραματίζεται στην Αγγλία του 18ου αιώνα και αφορά τρεις γυναίκες, τη Βασίλισσα Άννα, την ισχυρή σύμβουλό της και μια νεαρή που επιδιώκει να ανεβεί κοινωνικά και κέρδισε την κατηγορία Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Olivia Coleman) στα βραβεία Όσκαρ το 2019 και το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας 2018.

Ο κ. Οικονομόπουλος δήλωσε ότι το αναδρομικό αφιέρωμα στον Λάνθιμο αποφασίστηκε μετά την επιτυχία της πιο πρόσφατης ταινίας του σκηνοθέτη «Poor Things» αλλά και για το κινηματογραφικό ταλέντο του Έλληνα σκηνοθέτη.

Οι εκδηλώσεις για την παρουσίαση του προγράμματος ξεκινούν αυτή την εβδομάδα με τη βραβευμένη ταινία «Io Capitano», για δύο εφήβους που εγκαταλείπουν το σπίτι τους στη Σενεγάλη και ταξιδεύουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τον ωκεανό, σε αναζήτηση φήμης και τύχης, η οποία προβάλλεται στη Μελβούρνη στα Lido Cinemas, 675 Glenferrie Rd, Hawthorn, και στο Σίδνεϊ στα Ritz Cinemas, 45 St Pauls St, Randwick, αυτή την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στις 3.30μμ.

Πηγή: www.ertnews.gr

Back to top button