ΚΟΣΜΟΣ

CNN: Η Ρωσία πήγε να δοκιμάσει πύραυλο Satan II ενώ ο Μπάιντεν ήταν στο Κίεβο

Πρόκειται για τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές – Τι λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι

Σε μια αποκάλυψη που αποτυπώνει το «τεντωμένο σχοινί» στο οποίο βαδίζει ο πλανήτης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προχωρά το CNN, σύμφωμα με δημοσίευμα του οποίου η Ρωσία επιχείρησε να δοκιμάσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο περίπου την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βρισκόταν στην Ουκρανία τη Δευτέρα.

Το CNN επικαλείται δύο αξιωματούχους οι οποίοι ανέφεραν, επίσης, ότι η Μόσχα είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον πριν από την δοκιμή μέσω «γραμμών αποκλιμάκωσης», καθώς και ότι η εκτίμηση των αμερικανικών αρχών ήταν ότι η δοκιμή αυτή δεν αποτελούσε κίνδυνο και δεν κρίθηκε ως κάτι περίεργο, ή κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση.

Οι ίδιο αξιωματούχοι έκαναν λόγο για δοκιμή πυραύλου SARMAT – γνωστού στις χώρες της Δύσης με το παρατσούκλι Satan II – o οποίος έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών.

Κατά τις ίδιες πηγές, η δοκιμή πιθανότατα απέτυχε καθώς, όπως εξηγούν, αν ήταν επιτυχής τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είχε αναφερθεί σε αυτήν στην ομιλία του στη Δούμα το μεσημέρι της Τρίτης (21/2).

Ο ακριβής χρόνος της δοκιμής δεν είναι απολύτως ξεκάθαρος, καθώς η μια πηγή που επικαλείται το CNN είπε ότι έγινε ακριβώς πριν την άφιξη Μπάιντεν στην Ουκρανία και η δεύτερη ότι έγινε την Δευτέρα χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως παρατηρεί το CNN η Ρωσία στο παρελθόν έχει ανακοινώσει επιτυχείς δοκιμές τέτοιου είδους πυραύλων με τελευταία τον Απρίλιο του 2022, λίγους μήνες, δηλαδή, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε εκείνη την δοκιμή είχε χρησιμοποιηθεί πύραυλος SARMAT τα αποκαλυπτήρια του οποίου είχαν γίνει το 2016, με ρωσικά μέσα ενημέρωσης να υποστηρίζουν ότι έχει εμβέλεια 11.000 χιλιόμετρων και δυνατότητα μεταφοράς κεφαλής βάρους 100 τόνων, ως διάδοχος του πυραύλου R-36M Voevoda ICBM.

Στον «Satan ΙΙ» είχε αναφερθεί το 2022 και ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος «θα αποτελέσει τροφή για σκέψη σε όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία».

Τότε, πάντως, δυτικοί αναλυτές είχαν αξιολογήσει την δοκιμή ως προσπάθεια του Πούτιν να αποσπάσει την προσοχή από τις στρατιωτικές αποτυχίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο μέτωπο της Ουκρνίας με κορυφαία τη βύθιση της ναυαρχίδας Moskva του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

protothema.gr

Back to top button