ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Πρόστιμο σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που επέκριναν τις Αρχές

Η κυβέρνηση Ερντογάν επέβαλε πρόστιμο σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για την κάλυψη που επέκρινε την αντίδραση των Αρχών στο φονικό σεισμό της Τουρκίας

Τα δίκτυα Halk TV, Tele 1 και FOX τιμωρήθηκαν επειδή ανέφεραν αδυναμίες στον χειρισμό της καταστροφής από την κυβέρνηση Ερντογάν. Η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας επέβαλε πρόστιμο σε τρεις ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για την κάλυψή τους για τον σεισμό στο νότο της χώρας που σκότωσε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους, δήλωσε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της που ορίστηκε από την αντιπολίτευση επικρίνοντας την απόφαση.

Στο Halk TV, το Tele 1 και το FOX επιβλήθηκαν πρόστιμα, τα οποία υπολογίστηκαν με βάση τα έσοδά τους για τον προηγούμενο μήνα, για την αναφορά ελλείψεων στην αντιμετώπιση του σεισμού της κυβέρνησης. Τα τρία κανάλια είναι γνωστά για ρεπορτάζ που επικρίνουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Halk TV είναι έντονα ευθυγραμμισμένο με το κόμμα CHP, την κύρια αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε μια σαρωτική καταστολή μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 που έθεσε μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμμάχων της. Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει επανεκλογή φέτος και ο χειρισμός του σεισμού από την κυβέρνησή του έχει γίνει βασικό πεδίο αντιπαράθεσης. Πολλές άπορες οικογένειες επιτέθηκαν στην κυβέρνηση επειδή απέτυχε να τους φτάσει και να σώσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα από τα ερείπια.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τον Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις, έχει πρωτοστατήσει στην κριτική. Η Τουρκία ψήφισε τον Οκτώβριο νόμο που τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» με φυλάκιση έως και τριών ετών. Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η Τουρκία κατέλαβε την 149η θέση από 180 για την ελευθερία του Τύπου το 2022.

Στα Halk TV και Tele 1 επιβλήθηκε πρόστιμο 5% των εσόδων τους Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ilhan Tasci, μέλος του συμβουλίου της ρυθμιστικής αρχής που προτάθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τους δόθηκε επίσης εντολή να αναστείλουν ένα από τα καθημερινά τους προγράμματα για πέντε ημέρες.Τα Halk TV και η FOX TV δέχθηκαν επίσης πρόστιμο 3% του τζίρου τους τον Ιανουάριο για ξεχωριστές παραβάσεις/

«Όλες αυτές οι ποινές βασίστηκαν σε σχόλια και ειδήσεις μετά τον σεισμό. Ζούμε σε μια εποχή που η αναφορά θεωρείται έγκλημα». Ο επικεφαλής της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τουρκίας, Nazmi Bilgin, χαρακτήρισε τις αποφάσεις «έγκλημα» κατά των τηλεθεατών και χαρακτήρισε τη ρυθμιστική αρχή ως «συμβούλιο λογοκρισίας».

«Με αυτές τις ποινές, τα εγκληματικά μέλη της [ρυθμιστικής αρχής], που αγνοούν το δικαίωμα του κοινού να λαμβάνει ειδήσεις και το δικαίωμα των σεισμόπληκτων να ενημερώνονται, διαπράττουν ένα μεγάλο έγκλημα», είπε. Ο αρχισυντάκτης του Tele 1, Merdan Yanardag, χαρακτήρισε τις κυρώσεις «απόλυτη ντροπή».

Back to top button