ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τον προϋπολογισμό – Ανοιχτό το κέντρο της Αθήνας

Σε διακοπή της κυκλφορίας στους δρόμους πέριξ της πλατείας Συντάγματος προχώρησε για αρκετή ώρα το μεσημέρι του Σαββάτου (17/12) η τροχαία λόγω συγκέντρωσης μελών του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με τους δρόμους να ανοίγουν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

pame-4
pame-3
pame-2
pame-1

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει μία λεφτά υπάρχουν μόνο για την εργοδοσία»

Στα συνθήματα ακούστηκαν και τα «ξουπόνια για το ρεύμα, κουπόνια φαΐ, σε λίγο θα μας δίνουμε κουπόνια για ζωή» και «για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την εργοδοσία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ «στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκονται αυτές για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, καλώντας τον λαό να πάρει τη σκυτάλη από την πανελλαδική πανεργατική απεργία και να προετοιμάσει νέα απεργία μέσα στον Γενάρη.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων

«Μπροστά στην επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα αντιτάσσουν τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Μαζί με τους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των επιστημόνων, των φοιτητών, των γυναικών, παλεύουν για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, μπλόκο στο ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης – κύριας κατοικίας.

Το πλαίσιο πάλης που υιοθετούν τα σωματεία μπροστά στο συλλαλητήριο, αλλά και στην πανελλαδική απεργία, περιλαμβάνει μια σειρά από ζωτικές διεκδικήσεις για τους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα:

825 ευρώ κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στον δημόσιο τομέα.
Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό.
Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.
Καταβολή άμεσα του Δώρου Χριστουγέννων σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια.
Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη.
Κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Back to top button