ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,7% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα – Στο 2,9% στην ευρωζώνη

Στο 3,7% διαμορφώθηκε τελικά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο (από 2,9% τον Νοέμβριο) του 2023 και στο 2,9% στην ευρωζώνη (από 2,4% τον Νοέμβριο), σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ποσοστό ήταν 9,2%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,4% τον Δεκέμβριο του 2023, από 3,1% τον Νοέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,4%.

Ως προς τον δομικό πληθωρισμό

Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο κατατοπιστική ένδειξη, ο ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε μεν στο 3,4% ετησίως από το 3,6%, αλλά με μηνιαία αύξηση 0,5% αντί του 0,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (0,4%), την Ιταλία και το Βέλγιο (και τα δύο 0,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (7,6%), τη Ρουμανία (7,0%) και τη Σλοβακία (6,6%). Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έντεκα.

Τον Δεκέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,74 %).

μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,21 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,66 π.μ.) και την ενέργεια (-0,68 ποσοστιαίες μονάδες)

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 3,5% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός, από 3% που ήταν τον Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε στο 8,9%.

Όπως καταγράφηκε, άλμα  58% είχαμε στην τιμή του ελαιόλαδου, ενώ οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά αυξήθηκαν κατά 15% και 14% αντίστοιχα. Στο +13,7% το πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση πάνω από 12% για αναψυκτικά και μεταλλικό νερό και 11,8% τα φαρμακευτικά προϊόντα.

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,5% τον Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2022,  προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

• 8,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά,  κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 2,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 2,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 1,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα,  διακοσμητικά είδη και άλλα καλύμματα δαπέδου, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 5,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και  παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα,  ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια  μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα  καύσιμα και λιπαντικά.

• 2,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής,  μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής  αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.

• 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

• 5,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 1,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα  προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 0,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε  από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά  καύσιμα.

• 3,2% στην ομάδα Επικοινωνίες.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Back to top button