ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των νέων υπουργών – Τα πρόσωπα και οι νέοι ρόλοι

«Ποδαρικό» τη νέα χρονιά με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επίκεντρο τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι, ο πρωθυπουργός προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Oι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, θα ορκισθούν σήμερα στις 18:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού.

«Με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφαλείας των πολιτών, επικεφαλής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα» ανέφεραν για την υπουργοποίησή του κυβερνητικά στελέχη.

Image 4

Στο υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης, τομέα στον οποίο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση. Σχολιάζοντας την επιστροφή του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι είναι ένας υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία, που επελέγη προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες.

Για την υπουργοποίηση της Δόμνας Μιχαηλίδου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυβερνητικά στελέχη επισήμαναν ότι έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου. Υφυπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση, αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη.

«Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά. Για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς» η τοποθέτηση των κυβερνητικών στελεχών.

Το απόγευμα η ορκωμοσία

Σχολιάζοντας τις διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Γεωργία Σκιντζή ανέφερε ότι στόχος των αλλαγών είναι η ενίσχυση του κυβερνητικού έργου.

«Στην απόφαση για την επιλογή του κ. Χρυσοχοΐδη για 5η φορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βάρυναν τα τελευταία διαδοχικά γεγονότα της οπαδικής βίας, αλλά και μια έξαρση στον τομέα της εγκληματικότητας» επισήμανε. Και όπως σημείωσε με την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού γίνεται ένα δυναμικό ξεκίνημα, δεδομένου ότι την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το 2024 και ουσιαστικά δίνει με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης τον τόνο για τις μεταρρυθμίσεις που επίκεινται.

«Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι όταν χρειάζεται διορθωτική κίνηση γίνεται και χωρίς προαναγγελία»

Νωρίτερα στην ΕΡΤ μίλησε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προτεραιότητες. «Οι πολίτες ξέρουν ότι η ασφάλεια είναι στις προτεραιότητες και ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι όταν χρειάζεται κάποια διορθωτική κίνηση γίνεται με αποφασιστικότητα και χωρίς να έχει προαναγγελθεί, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» επισημαίνοντας ότι «θα φανεί στην πράξη το εάν οι αλλαγές που έγιναν είναι προς όφελος των πολιτών».

Σχετικά με τις αντιδράσεις των κομμάτων που αναφέρθηκαν σε «άγαρμπο ανασχηματισμό, ανακάτεμα τράπουλας, ανεπαρκή ανακύκλωση προσώπων, στελεχειακή ένδεια και επιστροφή υπουργών με αντιλαϊκό έργο», ο Δημήτρης Τσιόδρας είπε: «Είναι κλισέ όλα αυτά τα οποία ακούμε και από τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε τελική ανάλυση, οι αλλαγές δεν κρίνονται ούτε από αυτά τα οποία θα πούμε εμείς τώρα, ούτε από αυτό που θα πει η αντιπολίτευση. Θα φανεί στην πράξη το εάν οι αλλαγές που έγιναν είναι προς όφελος των πολιτών, αν αντιμετωπίζονται προβλήματα ή όχι. Ας αφήσουμε λοιπόν το χρόνο και να δούμε τα πρόσωπα τα οποία ανέλαβαν καινούργιες θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα, το πώς θα ανταποκριθούν σε αυτή την αποστολή».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιντζή, Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγη:ERT

Back to top button