ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Όμηροι τζιχαντιστών ανταρτών οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο του ΟΗΕ που κατέπεσε χθες

Η κυβέρνηση της Σομαλίας επιβεβαίωσε ότι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο του ΟΗΕ που κατέπεσε χθες σε κεντρική περιοχή της αφρικανικής χώρας απήχθησαν από μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

Το ελικόπτερο του διεθνούς οργανισμού βρισκόταν σε ιατρική αποστολή όταν παρουσίασε τεχνική βλάβη και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση.

Ο υπουργός Πληροφοριών Νταούντ Αγουέις ενημέρωσε ότι στο εναέριο μέσο επέβαιναν δύο Σομαλοί και αρκετοί ξένοι, χωρίς να διευκρινίσει όμως τον ακριβή αριθμό τους. Δεν είναι γνωστό αν συνελήφθησαν όλοι ή κάποιοι κατάφεραν να διαφύγουν, όταν το ελικόπτερο έπεσε σε περιοχή που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές αντάρτες για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Εκπρόσωποι του στρατού διαβεβαίωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους, όμως διευκρίνισαν ότι η πρόσβαση είναι δύσκολη στην περιοχή όπου οδηγήθηκαν.

Η οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, συγγενική της Αλ Κάιντα στο Κέρας της Αφρικής, από το 2006 έχει μάχεται κατά της κυβέρνησης της Σομαλίας με σκοπό να εγκαθιδρύσει στη χώρα τη δική της αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ. Διαθέτει στις τάξεις της χιλιάδες μαχητές, με τα προπύργιά της να εντοπίζονται κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας.

Μια μεγάλη κυβερνητική αντεπίθεση το 2022 κατόρθωσε να επαναφέρει ορισμένα εδάφη της κεντρικής Σομαλίας υπό τον έλεγχο του Μογκαντίσου, όμως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρυσι δεν σημείωσαν την ίδια επιτυχία, με αποτέλεσμα η κατάσταση το τελευταίο διάστημα να μοιάζει τελματωμένη στην περιοχή.

Πηγή: www.ertnews.gr

Back to top button