ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Μετεκλογική ομιλία του Α. Βούτσιτς για το “πρόσωπο της χώρα που άλλαξε”

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μίλησε μετά τις εκλογές στη Σερβία, σχολιάζοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

«Αλλάξαμε το πρόσωπο της Σερβίας», είπε ο Βούτσιτς κατά την ομιλία του. Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι στη Σερβία έγιναν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και ότι σύμφωνα με τον ίδιο οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν ασφάλεια και σταθερότητα.

«Είχαμε δίκαιες εκλογές, που είναι αποτέλεσμα προεκλογικής εκστρατείας και σκληρής δουλειάς. Οι πολίτες έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι θέλουν ασφάλεια και σταθερότητα και θα το έχουν», είπε.

Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς κέρδισε τις γενικές και τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Σερβία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα κέρδισε το 47% των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές, ενώ ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Η Σερβία ενάντια στη βία» κέρδισε το 23%.

Παρά τις δηλώσεις του Βούτσιτς, έχουν αναφερθεί παρατυπίες από παρατηρητές εκλογών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η καταπίεση των ψηφοφόρων, η αποφασιστική δέσμευση του Προέδρου, καθώς και οι προτεραιότητες του κυβερνώντος κόμματος έχουν υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία στο σύνολό της».

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, αυτοί οι παράγοντες μαζί με την προκατάληψη των μέσων ενημέρωσης «δημιούργησαν έναν άνισο χώρο ανταγωνισμού».

Σύμφωνα με αναφορές, Σερβοβόσνιοι μεταφέρθηκαν οργανωμένα με λεωφορεία για να ψηφίσουν στο Βελιγράδι, και έχουν εκδοθεί περίπου 40.000 έγγραφα ταυτότητας σε άτομα που δεν ζουν στην πρωτεύουσα, ενώ σε μια πόλη της βόρειας Σερβίας μια ομάδα παρατηρητών δέχτηκε επίθεση και το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε με ρόπαλα του μπέιζμπολ. Το κυβερνών κόμμα έχει κατηγορηθεί ότι πλήρωνε ψηφοφόρους ή τους ασκούσε πίεση.

Πηγή: abcnews.al

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Back to top button