ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάλος στην Ισπανία για αφίσα του Ιησού – Είναι «ντροπή και παρέκκλιση»

Ένας Χριστός πολύ «θηλυκός» και «σεξουαλικός»; Στην Ισπανία, η επίσημη αφίσα που χρησιμοποιήθηκε για τους εορτασμούς της Μεγάλης Εβδομάδας στη Σεβίλλη έχει προκαλέσει οργή σε υπερσυντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι απαιτούν την αφαίρεσή της, θεωρώντας την «προσβλητική» για τους Καθολικούς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αφίσα που αποκαλύφθηκε το Σάββατο, δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Salustiano García από τη Σεβίλλη δείχνει τον αναστημένο Ιησού, καλυμμένο στη μέση από ένα λευκό σάβανο.

Εκπροσωπεί «τη φωτεινή πλευρά της Μεγάλης Εβδομάδας», με το «συγκεκριμένο στυλ αυτού του διάσημου ζωγράφου», …υπογράμμισε η οργάνωση που συγκεντρώνει τις σεβιλλιάνες αδελφότητες που θα συμμετέχουν στις πομπές που γίνονται κάθε χρόνο από την Κυριακή των Βαΐων έως την Κυριακή του Πάσχα.

Προοριζόμενη να διανεμηθεί σε όλη την πόλη, η αφίσα προκάλεσε διαμάχη στα κοινωνικά δίκτυα, όπου πολλοί χρήστες του Διαδικτύου και μια καθολική ένωση κατήγγειλαν αυτό που θεωρούν «σεξουαλοποιημένο» χαρακτήρα.

Η αφίσα είναι «ντροπή και παρέκκλιση», υποστηρίζει μια οργάνωση κατά των αμβλώσεων.

Αυτή η αφίσα είναι «πραγματική ντροπή και παρέκκλιση», καταγγέλλει το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής (IPSE), μια οργάνωση για την υπεράσπιση των «χριστιανικών συμβόλων», που κάνει εκστρατεία κατά των αμβλώσεων.

Θεωρεί αυτόν τον Χριστό «θηλυκό» και απαιτεί να αποσυρθεί και ο καλλιτέχνης να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για αυτή την «προσβλητική» παράσταση, που δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αυτές οι επικρίσεις αναδημοσιεύτηκαν από τον ηγέτη του κόμματος Vox (ακροδεξιά) στη Σεβίλλη, Χαβιέ Ναβάρο, ο οποίος κατήγγειλε τον Χ ως «προκλητική αφίσα».

Δεν ανταποκρίνεται στον «στόχο για τον οποίο επινοήθηκε», δηλαδή «την ενθάρρυνση ευσεβούς συμμετοχής των πιστών», καταγγέλλει.

Μια αναφορά ξεκίνησε στον ιστότοπο Change.org, υπογεγραμμένη τη Δευτέρα από περισσότερα από 10.000 άτομα, η οποία ζητά να υπερασπιστεί την «παράδοση» και τη «θρησκευτική ζέση» της Σεβίλλης ενάντια σε αυτό το έργο.

Ο καλλιτέχνης κατηγορεί για πολιτικοποίηση του πίνακα

Τις αντιδράσεις αυτές κατήγγειλε καλλιτέχνης της αφίσας, ο οποίος δηλώνει «έκπληκτος» από αυτές τις επιθέσεις και διαβεβαιώνει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sonservator Daily ABC, ότι ζωγράφισε αυτό το «ωραίο» και «κομψό» έργο σε μια προσπάθεια να εμφυσήσει « βαθύ σεβασμό» προς τους πιστούς.

«Για να δεις τη σεξουαλικότητα στον Χριστό μου, πρέπει να είσαι άρρωστος», εκτιμά ο 52χρονος καλλιτέχνης, ο οποίος θυμάται ότι ο Ιησούς εκπροσωπούνταν συχνά γυμνός στην κλασική τέχνη.

«Οι άνθρωποι που μίλησαν άσχημα για το έργο μου (…) χρειάζονται λίγη καλλιτεχνική κουλτούρα», είπε ειρωνικά.

Ο Salustiano García, τα έργα του οποίου εκτίθενται σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι πήρε τον γιο του ως μοντέλο για αυτήν την αφίσα.

Οι σοσιαλιστές στην εξουσία στην Ισπανία υπερασπίστηκαν την αφίσα, καταγγέλλοντας την «ομοφοβική και μισητή» φύση των επιθέσεων, σύμφωνα με τον ανδαλουσιανό σοσιαλιστή ηγέτη Χουάν Εσπάντας, ο οποίος υπερασπίστηκε ένα μείγμα «παράδοσης και νεωτερικότητας» που χαρακτηρίζει αυτή την περιοχή, πρώην προπύργιο της αριστεράς. .

Η Ισπανία, η οποία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1978, 3 χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα Francisco Franco, έχει γίνει από τότε μια από τις πιο ανοιχτές χώρες στον κόσμο προς τις ΛΟΑΤ+ κοινότητες και το 2005 ενέκρινε τον γάμο και την υιοθεσία ομοφυλοφίλων από ομόφυλα ζευγάρια.

Οι πομπές της Μεγάλης Εβδομάδας, που τιμούν τα Πάθη, το θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού, καταλαμβάνουν σημαντική θέση στην Ισπανία, μια χώρα όπου οι καθολικές παραδόσεις είναι πολύ παρούσες, ειδικά στη Σεβίλλη, που θεωρείται η «πρωτεύουσα» αυτών των θρησκευτικών πομπών.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου / Hotnews.ro

Back to top button