ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολωνία: παρέμβαση του προέδρου Ντούντα κατά της Κομισιόν για τα «κλειδωμένα» κονδύλια

Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μπλοκάρισμα των κονδυλίων της ΕΕ σε μια, όπως είπε, «προσπάθεια να αναγκάσει την Πολωνία να αλλάξει» την κυβέρνησή της, προσθέτοντας ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, αναφέρει το Reuters.

Η τελευταία πολωνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) είχε εμπλακεί σε μια διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της Βαρσοβίας και το κράτος δικαίου, που οδήγησε στο κλείδωμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για την Πολωνία.

Η νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποκτήσει ξανά πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα αποκαθιστώντας το κράτος δικαίου, αλλά αντιμετωπίζει αντίσταση από υποστηρικτές και συμμάχους του πρώην κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ντούντα και δικαστών υψηλού προφίλ.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ποιος ήταν ο σκοπός του αποκλεισμού των χρημάτων από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήταν μια καθαρά πολιτική ενέργεια κατά των προηγούμενων πολωνικών αρχών”, δήλωσε ο Ντούντα, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους. «Μια προσπάθεια να αναγκαστεί η Πολωνία να αλλάξει τις αρχές της, έτσι την αντιλήφθηκα, έτσι την αντιλαμβάνομαι και τα τρέχοντα γεγονότα απλώς το επιβεβαιώνουν», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά με την Πολωνία, ώστε να εκπληρωθούν όλα τα στάδια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Η πολωνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Επιτροπή για την πλήρη αντιμετώπιση των κριτηρίων αναφοράς για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», είπε ο εκπρόσωπος σε απάντηση στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Ντούντα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις και προτάσεις για διάφορες αλλαγές στο πολωνικό δικαστικό σύστημα, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει κανένα έλεγχο των δικαστών που διορίστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Οι εκλογές της 15ης Οκτωβρίου έθεσαν τέλος σε οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του PiS και η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε να ανακτήσει την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ που παρακρατήθηκαν από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα μεταφέρει 5 δισεκατομμύρια ευρώ στη Βαρσοβία από τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλονται στην Πολωνία μέσω του προγράμματος του μπλοκ για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID-19.

Το Σάββατο, η Πολωνή υπουργός Ταμείων και Περιφερειακής Πολιτικής, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, δήλωσε στον ιδιωτικό TVN24 ότι η Πολωνία έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορεί να παρουσιάσει τα σχετικά έγγραφα για να αποκτήσει πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Πρόκειται για κονδύλια 76 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η Πολωνία την ενημέρωσε επίσημα ότι, κατά την άποψή της, είχε εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του κράτους δικαίου που απαιτούνται για να λάβει τα χρήματα, αλλά αυτό εξακολουθεί να αξιολογείται στις Βρυξέλλες.

Mετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

ΠΗΓΗ: ERT

Back to top button