ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Πολιτικό άσυλο στη Νικαράγουα ζήτησε ο πρώην πρόεδρος του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλλι

Η κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα παραχώρησε άσυλο στον πρώην πρόεδρο του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλλι (2009-2014), ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο σε πάνω από 10 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 19 εκατομμυρίων δολαρίων για ξέπλυμα χρήματος.

Σε επιστολή προς το υπουργείο Εξωτερικών του Παναμά, η κυβέρνηση της Νικαράγουας αναφέρει ότι ο Μαρτινέλλι ζήτησε πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία της χώρας στην Πόλη του Παναμά, θεωρώντας ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους και ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του και η σωματική του ακεραιότητα.

Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση του Παναμά να προσφέρει τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας στον πρώην πρόεδρο ώστε να αναχωρήσει σύντομα με προορισμό τη Νικαράγουα.

Πηγή που βρίσκεται στο περιβάλλον του Ρικάρντο Μαρτινέλλι, υπό καθεστώς ανωνυμίας εξήγησε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι ο πρώην πρόεδρος ζήτησε άσυλο γιατί στον Παναμά δεν υπάρχουν συνταγματικές εγγυήσεις, ούτε κράτος δικαίου που να του εξασφαλίζουν μια δίκαιη δίκη για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.  

Σε μήνυμά του προς τους πολίτες του Παναμά, ο 71χρονος Μαρτινέλλι αναφέρει ότι «δυνάμεις του κακού» αναζητούν τρόπους να ακυρώσουν τη συμμετοχή του στις εκλογές της 5ης Μαΐου με το νεοϊδρυθέν κόμμα του, «Πραγματοποιώντας Στόχους».

Μετά την πρόσφατη απόρριψη και της έφεσης που υπέβαλλε ο Μαρτινέλλι, τα πολιτικά του δικαιώματα αναστέλλονται εξαιτίας της ποινής που είναι μεγαλύτερη των πέντε ετών, καθώς και της φύσης της εγκληματικής ενέργειας, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα της χώρας.     
Πηγές: www.ertnews.gr

Back to top button