ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Περσικός: Κατάληψη πετρελαιοφόρου ελληνικών συμφερόντων – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα

To πετρελαιοφόρο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, κατελήφθη από έξι ενόπλους, σύμφωνα με ενημέρωση του βρετανικού στρατού. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation ανακοίνωσε ότι η επικοινωνία με το πλοίο χάθηκε στα ανοιχτά του Ομάν κοντά στο πόλη Σοχάρ. Ένας εκπρόσωπος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε το πλοίο είχε πλήρωμα 19 ατόμων, έναν Έλληνα και 18 από τις Φιλιππίνες, και μετέφερε 145.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου από το Ιράκ, προς την Τουρκία.

Ανώνυμες ναυτιλιακές πηγές αναφέρουν ότι το πλοίο υποχρεώθηκε να αλλάξει κατεύθυνση και να πλεύσει πρός το Ιράν. Διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής, ενώ η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημερώνει ότι το περιστατικό κατεγράφη στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν στην είσοδο – έξοδο των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν.

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι «έξι μαυροντυμένοι ένοπλοι» επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Οι άνδρες φέρεται να κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης κατά την εισβολή.

Η Empire Navigation, έχει έδρα την Αθήνα, γράφουν τα διεθνή πρακτορεία.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν επιβεβαιώνει για την ώρα τις πληροφορίες, ενώ δεν υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από το Ιράν και το Ομάν.Το πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών – Ιράν για 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου . Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν , τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Για μήνες, το πλοίο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan) είχε ακινητοποιηθεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο.

Τον Μάιο του 2022 οι Ιρανοί Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης κατέλαβαν δύο ελληνόκτητα πλοία και τον Ιούλιο του 2023, το πλοίο Richmond Voyager ελληνικής ιδιοκτησίας αλλα ναυλωμένο από την αμερικανική Chevron δέχτηκε πυροβολισμούς από πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια προσπάθειας για κατάληψη.

Στη δημοσιότητα δόθηκε μάλιστα, από τον 50 στόλο των ΗΠΑ, και ένα βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση των Ιρανών στο ελληνόκτητο πλοίο.

Μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, στα ύδατα γύρω από το στενό του Ορμούζ έγιναν κατασχέσεις πλοίων ως αντίποινα από το Ιράν για τα ιρανικά φορτία πετρελαίου που κατασχέθηκαν με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω του πολέμου Ιραήλ – Χαμάς.

Πριν από ένα 24ωρο, ο σιίτες της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν “μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους” κατά αμερικανικού πλοίου, μετά την ανακοίνωση των βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων ότι απέτρεψαν “τη σοβαρότερη επίθεση” των Χούθι  στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: Ap.org/ Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Χαρά Γιαννοπούλου

Back to top button