ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου στους παρόχους υπηρεσιών για τη διασύνδεση ταμειακών – POS

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου δίνεται περιθώριο στις επιχειρήσεις 35 κλάδων της αγοράς να εγκαταστήσουν τα POS, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν τις συναλλαγές τους με κάρτα. Για την αποφυγή των προστίμων, τα οποία θα αρχίσουν να τρέχουν από την 1η Μαρτίου είναι απαραίτητο η παραγγελία να έχει δοθεί εντός του Ιανουαρίου.

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής η χρήση των POS καθίσταται υποχρεωτική, εκτός από τις λαϊκές και τις υπαίθριες αγορές, στα περίπτερα, στα ψιλικατζίδικα, στα καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, στα ταξί, στα θέατρα και στα σινεμά. Επίσης, POS πρέπει να διαθέτουν οι ασφαλιστικοί πράκτορες και οι μεσίτες, oι υπηρεσίες leasing καθώς και τα διαφημιστικά γραφεία. Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν πλέον τις πληρωμές τους σε όλη τη λιανική με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, ενώ επίσης γίνεται υποχρεωτική και η χρήση του συστήματος IRIS, δηλαδή η μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών.

Το περιθώριο προσαρμογής είναι ένας μήνας ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 1η Μαρτίου, αρκεί να αποδείξουν ότι έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια POS τερματικού σταθμού, έως και την 31η Ιανουαρίου του 2024 και από εκεί και πέρα όσοι δεν έχουν εγκαταστήσει POS μέχρι την 1η Μαρτίου ή δεν έχουν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών & Ανάπτυξης, δημοσιοποιήθηκαν στις 14/12/2023 οι 35 κατηγορίες που επεκτείνεται η χρήση POS.

ΠΗΓΗ: ERT

Back to top button