ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργή στρατιωτικών για τον αποκλεισμό από τα 600 ευρώ – Στηρίζει το αίτημα ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαραβέγιας

Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσετε ως Κράτος, ηθικά και οικονομικά, την συνεχή προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς την πατρίδα” αναφέρει η ΠΟΜΕΝΣ σε σκληρή ανακοίνωσή της.

Με αγανάκτηση υποδέχθηκαν τα στελέχη των ΕΔ την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού με 600 ευρώ εφάπαξ, για κάθε στέλεχος. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών στηλιτεύει την εξαγγελία του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας πως ναι μεν αναγνωρίζεται η συμβολή των σωμάτων ασφαλείας στην τήρηση της τάξης και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ωστόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις, μένουν εκτός.

Η Ομοσπονδία μάλιστα υπενθυμίζει δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2020 όταν και εκθείαζε το έργο του Στρατού, ένα έργο που όμως, όπως τονίζεται, δεν αναγνωρίζεται εμπράκτως. Η Ομοσπονδία στέκεται στο νέο μισθολόγιο που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του ΣτΕ και το οποίο ακόμη δεν έχει κατατεθεί, κάνει αναφορά στην νυχτερινή απασχόληση που ακόμη δεν αποζημιώνεται, όπως επίσης και στις απλήρωτες περιπολίες στρατιωτικών στον Έβρο, αλλά και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μεταξύ άλλων.

“Θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού για  εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού (600 ευρώ ανά υπάλληλο) κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο προκαλεί θυμό και αγανάκτηση το γιατί αποκλείστηκε για ακόμη μία φορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων”, αναφέρει η ΠΟΜΕΝΣ σε ανακοίνωσή της, σε ιδαιτέρως σκληρό τόνο.

“Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο “αποκλεισμός” αυτός, θα αρθεί το γρηγορότερο, ώστε να αναγνωριστεί έμπρακτα και η συμβολή των στελεχών των ΕΔ” αναφέρουν σχετικά με τις εξαγγελίες περί των 600 ευρώ.

Μάλιστα, υπέρ της θέσης της ομοσπονδίας των στρατιωτικών ΠΟΜΕΝΣ για το επίδομα, έχει ταχθεί ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, τονίζοντας πως: “Ορθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβληθεί έκτακτο δώρο Χριστουγέννων ύψους 600 ευρώ σε πάνω από 60.000 ένστολους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της Πολιτείας για τη συμβολή τους στην επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Όμως, θεωρώ ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε αντίστοιχο μπόνους να δοθεί σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων – στρατιωτικό και πολιτικό – που επίσης έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα, την τρέχουσα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, και δεν θα πρέπει να νιώθει αδικημένο. Από την πλευρά μου, θα υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την υλοποίηση αυτής της προοπτικής”.

Υπέρ της διεύρυνσης της στήριξης έχει ταχθεί και ο Μιχάλης Κατρίνης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Τάνια Ελευθεριάδου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί τη ΠΟΜΕΝΣ σε συνάντηση και να ακούσει τα αιτήματά της.

Σημειώνεται πως η εξαγγελία για το επίδομα των 600 ευρώ προς τα Σώματα Ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε την ώρα που γινόταν γνωστός ο τραυματισμός του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, από πυρά αστυνομικού, κάτι που σχολιάστηκε δικαίως ως πολιτικός αμοραλισμός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΜΕΝΣ:

“Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, διαπιστώνει προς έκπληξή της και με τον πλέον απογοητευτικό τρόπο, πως η αναγνώριση των επίπονων υπηρεσιών που παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), κατά της επιχειρούμενης παράνομης εισβολής στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, για άλλη μια φορά εξαντλείται σε λόγια χωρίς αντίκρισμα, υποσχέσεις προς δημιουργία εντυπώσεων, αναμνηστικές φωτογραφίες και συγχαρητήριες χειραψίες.

Η Κυβέρνηση, με ανακοίνωση του ίδιου του Πρωθυπουργού., αναγνωρίζοντας τον τιτάνιο αγώνα του ένστολου προσωπικού για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αποφάσισε την οικονομική τους ενίσχυση εξαιρώντας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν για ακόμη μία φορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με ανακοίνωση του ο κ. Πρωθυπουργός, μόλις εχθές στις 05 Δεκεμβρίου 2022 ανέφερε:

«με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού. Όλο το προσωπικό θα λάβει το Δεκέμβριο και 600 ευρώ ανά υπάλληλο.»

Όλοι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί δεν ξεχνούμε τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπου τόνιζε:

«Είναι υποχρέωσή μου να προστατεύσω τη χώρα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ε.Ε. Κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και πρόσθεσε «Τις τελευταίες μέρες αποτρέψαμε πάνω από 24.000 απόπειρες εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Θέλω να συγχαρώ Αστυνομία, Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις για το καθήκον που επιτελούν. Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα δε τα τελευταία κυρίως χρόνια, αποτελεί πάγια τακτική η χρησιμοποίηση των ΕΔ σε κάθε έκτακτη κατάσταση που βιώνει η χώρα, η επιτυχημένη εμπλοκή τους ανεξαρτήτως του κόστους που θα επωμιστούν, η δημόσια αποθέωση αυτών τόσο από την Πολιτική τους ηγεσία όσο και από το σύνολο των Κυβερνητικών παραγόντων για τη δημιουργία εντυπώσεων και τέλος η σιωπηρή και πλήρης απαξίωσή του, η υποβάθμιση του απόηχου των υπηρεσιών που έχει παράσχει αλλά δυστυχώς και η στέρηση θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους.

Απόδειξη των παραπάνω η μη εφαρμογή θεσμοθετημένων διατάξεων για μια σειρά θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Στρατιωτικοί. Συγκεκριμένα:

ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΔ -ΣΑ

Τρεισήμισι και πλέον χρόνια αναμένουμε την κατάθεση ενός νέου μισθολογίου που θα σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα καλύπτει τις ανάγκες των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους.  

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Παρότι θεσπίστηκε το 2017 με το Ν.4472/2017 οι στρατιωτικοί αναμένουν ακόμα να εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών που να καθορίζει τις λεπτομέρειες χορήγησης Αποζημίωσης της Νυχτερινής Εργασίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι κανείς συνάδελφος να μην αποζημιώνεται για την νυχτερινή του απασχόληση μέχρι σήμερα,

Γιατί αυτή η επιλεκτική άρνηση να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης;  

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις των υπηρεσιών που εκτελούνται για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο από τον Ιούλιο του 2020!!!. Οι απλήρωτες περιπολίες που εκτελούνται στο επικίνδυνο περιβάλλον της Παρέμβριας περιοχής και που είχαν ως αποτέλεσμα και τον πρόσφατο πολύ σοβαρό τραυματισμό και ακρωτηριασμό συναδέλφου μας, στο Διδυμότειχο του Έβρου, απαιτούν αντιμετώπιση από όλους με περισσότερο σεβασμό και σύνεση.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΣ

Η Ημερήσια αποζημίωση και τα έξοδα μεταθέσεως αποτελούν άλλη μια κατάφωρη αδικία που υφίστανται οι Έλληνες στρατιωτικοί εφαρμόζοντας αναχρονιστικές διαταγές που εκδόθηκαν πριν από 30 χρόνια!!!!!!! Συγκεκριμένα, η ημερήσια αποζημίωση και τα έξοδα μεταθέσεως καθορίζονται στο ΠΔ 200/1993, στο οποίο αναγράφεται ρητά ότι η ημερήσια αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 10.000 δραχμών(!!!!!!) και έκτοτε δεν έχει αναπροσαρμοστεί, μόνο για τα στελέχη των ΕΔ-ΣΑ!!!!!!!!

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σχετικά με το αίτημά μας για ένταξη του υγειονομικού προσωπικού των Στρατιωτικών Νοσοκομείων (Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, βοηθών νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και όλου του παραϊατρικού προσωπικού των εργαστηρίων), στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος και του επαγγέλματος τους, στην κατηγορία των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων,  ρύθμιση την οποία απολαμβάνει το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού της Ελληνικής κοινωνίας πλην των Στρατιωτικών, η Κυβέρνηση δεν επιδεικνύει καμιά διάθεση συζήτησης επί του θέματος.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΑΚΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ (ΕΜΘ)

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 του νόμου 4609/2019 οι στρατιωτικοί προερχόμενοι από τους Εθελοντές Μακράς θητείας (ΕΜΘ), εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αποστρατεύονται με τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καθορίζει τα προαπαιτούμενα για την προαγωγή αυτή. Ωστόσο δεν είχε προβλεφθεί η μισθολογική προαγωγή των Εθελοντών Μακράς Θητείας στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και η είσοδός τους στην Β ́ μισθολογική κατηγορία, όπως συνέβη με άλλον θεσμό ίδιας προελεύσεως.

ΟΠΛΙΤΕΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Αγνοείται η χορήγηση ενός μισθολογικού κλιμακίου στην Γ΄ μισθολογική κατηγορία, μετά την παρέλευση τριών ετών στρατιωτικής υπηρεσίας, ενώ δεν τους χορηγείται το επίδομα παραμεθορίου.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

Ακόμη αναμένουν την αποζημίωση, τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που εκτελούν αποστολές, ιδιαίτερα αυτήν την πολύ δύσκολη χρονική περίοδο.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Από το 2019 δεν καταβάλλεται το θεσμοθετημένο επίδομα στους μετεωρολόγους των ΕΔ, ενώ η ΥΠΑ δεν χορηγεί το δικαιούμενο επίδομα για τους συναδέλφους μας ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, παρόλο που παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες!!!. 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΠΛΟΥΡΓΩΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΩΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ

Πληρώνονται με το «τεράστιο» ποσό των 30 ευρώ ενώ έχουν δικαιωθεί δικαστικά από το 2021 για την επαναφορά του στα 130 ευρώ και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση.

Οι Στρατιωτικοί και οι οικογένειες τους έχουν αξιοπρέπεια. Δεν ζητούν ελεημοσύνη και απαιτούν απλά τον σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.

Η επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης, να αποφεύγει να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που ταλανίζουν την Ελληνίδα και τον Έλληνα στρατιωτικό δεν επιλύει τα προβλήματα, τουναντίον τα μεγεθύνει. Επιπρόσθετα η στάση αυτή είναι απαξιωτική και την προτρέπουμε να σταθεί με μεγαλύτερο σεβασμό τόσο στην εργασιακή ομάδα που ονομάζεται Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στο έργο που παράγουν καθημερινά προσπαθώντας να εμπλακούν σε τομείς εκτός αποστολής τους προκειμένου να συνδράμουν σε υπηρεσίες, που η αναποτελεσματικότητα κάποιων έχει καταστήσει τις υπηρεσίες αυτές ανίκανες να επιτύχουν την αποστολή τους.

Πεποίθησή μας είναι ότι η όποια ηθική ή και η υλική ανταμοιβή ενισχύει το αίσθημα ηθικής αναγνώρισης, αλληλεγγύης και συνοχής του στρατεύματος απέναντι στις κοινές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και δυνητικά θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκ νέου.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού για  εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού (600 ευρώ ανά υπάλληλο) κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο προκαλεί θυμό και αγανάκτηση το γιατί αποκλείστηκε για ακόμη μία φορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο «αποκλεισμός» αυτός, θα αρθεί το γρηγορότερο, ώστε να αναγνωριστεί έμπρακτα και η συμβολή των στελεχών των ΕΔ.

Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσετε ως Κράτος, ηθικά και οικονομικά, την συνεχή προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς την πατρίδα αντιμετωπίζοντας τους ισότιμα με τους άλλους εργαζομένους”.

PHGH\NEWS247

Back to top button