ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Ελεύθερη «πτώση» ΣΥΡΙΖΑ -Απώλειες ΝΔ -Τι λαμβάνει η «Νέα Αριστερά»

Σοβαρές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό στο χώρο της αντιπολίτευσης καταγράφει νέα δημοσκόπηση που είδε το «φως» της δημοσιότητας. Ειδικότερα κάτω από 10% καταγράφεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο γκάλοπ της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Πιο συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται μόλις στο 9,8%, με τη «Νέα Αριστερά», το «κόμμα των 11» που αποχώρησαν από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, να αγγίζει μόλις το 2,5%. Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά πρώτη στην πρόθεση ψήφου, λαμβάνοντας 35,7%, ωστόσο βρίσκεται περίπου μείον στο 5% από το ποσοστό που συγκέντρωσε στις Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου 2023, όπου έλαβε 40,56%


Ειδικότερα, στην δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται σήμερα στα Παραπολιτικά, η οποία διεξήχθη το διάστημα 5 έως 7 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε δηλαδή μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου φορέα που δημιούργησαν οι 11 βουλευτές, σε ό,τι αφορά τη Νέα Αριστερά, την είδηση της δημιουργίας της νέας πολιτικής κίνησης παρακολούθησε ή πληροφορήθηκε περίπου το 90% των πολιτών.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θεωρούν πολύ και αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τη Νέα Αριστερά στις επερχόμενες ευρωεκλογές και το οποίο αθροίζεται στο 5,8% επί του συνόλου, με το 2,4% να εμφανίζεται βέβαιο για την επιλογή του και το 3,4% να τη θεωρεί αρκετά πιθανή.


Η εκλογική επιρροή της «Νέας Αριστεράς», όπως και των υπόλοιπων κομμάτων αποτυπώνεται στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, όπου ο νεοεισερχόμενος σχηματισμός καταγράφει ποσοστό της τάξης του 2,5%, πολύ κοντά στο κοινοβουλευτικό όριο εισόδου.

Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου όπως θα βλέπουμε και στον πίνακα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,7%, το ΠΑΣΟΚ είναι καθαρά στη δεύτερη θέση με 12,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε μονοψήφιο ποσοστό και στην τρίτη θέση με 9,8%, το ΚΚΕ στο 8,9% και από εκεί και πέρα η Ελληνική Λύση είναι στο 5,4% και το όριο του 3% στη δημοσκόπηση της GPO περνούν οι Σπαρτιάτες με 3,2%. Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά κινούνται από 2-2,8%.

gpo-parap.png

phgh/aftodikoisi.gr

Back to top button