ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λίβανος: Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί – «Πεδίο μάχης» τα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ

Περισσότεροι από 760.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στον Λίβανο τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες λόγω της βίας και των ανταλλαγών πυρών στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσίασε η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της λιβανέζικής Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, και του ισραηλινού στρατού συνεχίζονταν σήμερα στη μεθόριο, όπως κάθε ημέρα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Σε έκθεσή του που δημοσίευσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε ότι λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ έχουν εκτοπιστεί 76.018 άνθρωποι, κυρίως στον νότιο Λίβανο.

Ο ΔΟΜ επεσήμανε ότι σχεδόν το 81% των εκτοπισμένων έχει βρει καταφύγιο σε συγγενικά σπίτια. Μόνο το 2% κατέφυγε στα 14 καταφύγια που υπάρχουν στον νότιο Λίβανο, κυρίως στην Τύρο (νότια) και στην επαρχία Χασμπάγια (νοτιοανατολικά). Οι υπόλοιποι εκτοπισμένοι έχουν ενοικιάσει διαμερίσματα ή έχουν εγκατασταθεί σε δευτερεύουσες κατοικίες τους, σε περιοχές πιο μακριά από τα σύνορα.

Οι διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 175 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 129 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και περισσότεροι από 20 ήταν άμαχοι ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι.

Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί εννέα στρατιώτες και πέντε άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Χεζμπολάχ διεξάγει καθημερινά επιχειρήσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων, στηρίζοντας τη Χαμάς στη Γάζα. Αλλά ο επικεφαλής της Χάσαν Νασράλα προειδοποίησε την Τετάρτη το Ισραήλ κατά της έναρξης πολέμου με τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του θα πολεμήσει «μέχρις εσχάτων».

Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε μία ημέρα έπειτα από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ, από το οποίο σκοτώθηκε ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι, και έξι ακόμη στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος.

Το πλήγμα είχε στόχο γραφείο της Χαμάς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου που στοχοθετείται η πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Πολλά στελέχη της Χαμάς έχουν εγκατασταθεί στον Λίβανο, υπό την προστασία της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί «να εξοντώσει» τη Χαμάς μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι στο Ισραήλ.

πηγη – www.ertnews.gr

Back to top button