ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Μέχρι το τέλος του 2022 θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ

Την αποκάλυψη έκανε η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι.

Το Κόσοβο κινείται σε ρυθμούς ένταξης στην ΕΕ, τουλάχιστον αυτό επιθυμεί – σύμφωνα με τις δηλώσεις της – η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, καθώς η ίδια ανακοίνωσε σήμερα πως μέχρι το τέλος του 2022, η χώρα θα έχει υποβάλει την αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Κοσόβου υποσχέθηκε να παραμείνει προσηλωμένη στις υπό την αιγίδα των Βρυξελλών συνομιλίες με τη Σερβία για την επίλυση των διαφορών τους.

«Θα ανακοινώσω σήμερα εδώ, ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ: το Κόσοβο θα υποβάλει την αίτησή του για να ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς», υπογράμμισε η Οσμάνι κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων -η Αλβανία, η Βοσνία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία- βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Όμως το Κόσοβο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, δεν έχει υποβάλει αίτηση ακόμα.

«Πιστεύουμε ότι ο διάλογος, του οποίου ηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος υποστηρίζεται πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά επιτυγχάνοντας μια τελική συμφωνία επικεντρωμένη στην αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε η Οσμάνι.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε επίσης τη δέσμευσή του σε ένα διάλογο με το Κόσοβο υπό την αιγίδα της ΕΕ.

«Όμως ταυτόχρονα πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σύμφωνα με το σύνταγμα», τόνισε ο Βούτσιτς. Στο σύνταγμα της Σερβίας το Κόσοβο αναφέρεται ως αναπόσπαστο τμήμα της χώρας.

ΠΗΓΗ:pelop.gr

Back to top button