ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Κινητοποιήσεις αγροτών στην Γαλλία: Απειλούν με «μπλόκα» στις εξόδους του Παρισιού – Ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα ο Ατάλ

Στη Γαλλία, οι αγρότες, βρίσκονται ήδη στην δεύτερη εβδομάδα των κινητοποιήσεων τους και το μέτωπο για τον Εμμανουέλ Μακρόν εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σκληρό.

Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ αναμένεται να ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα μέτρα προκειμένου να απαντήσει στους αγρότες που διαδηλώνουν εδώ και μία εβδομάδα και οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι να αποκλείουν δρόμους στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πέντε μπλόκα θα δημιουργηθούν γύρω από το Παρίσι, στις βασικές εξόδους της γαλλικής πρωτεύουσας για να πιέσουν όσο μπορούν και αμέσως μετά τις εξαγγελίες του Γάλλου πρωθυπουργού, θα αποφασίσουν αν τελικά θα μπουν μέσα στο Παρίσι ή θα ακυρώσουν την κινητοποίηση, όντας πλέον ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις πολυεθνικές γαλλικές εταιρίες αλυσίδων σουπερμάρκετ

O Υπουργός Οικονομίας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Γεωργίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι εν ονόματι του νόμου “Εgalim” του 2020 θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις πολυεθνικές γαλλικές εταιρίες αλυσίδων σουπερμάρκετ όπως και στις εταιρείες διανομής για πιθανές παραβιάσεις αυτού του νόμου. Αν διαπιστωθούν, το πρόστιμο θα είναι 2% επι του τζίρου. 

Ισχυρίστηκε οτι ήδη πρόσφατοι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών εμφάνισαν παραβάσεις, ημι-εφαρμογές ή παρακαμπτήριες  μέθοδοι για να μην εφαρμόζεται ο νόμος που εγγυάται την δίκαιη αμοιβή των αγροτών/παραγωγών των προιόντων, αντίθετα πιέζοντάς τους να πωλούν  σε μερικές περιπτώσεις κάτω απο το κόστος παραγωγής.  

“Τους δίνω λίγες μέρες για να προσαρμοστούν” αλλά μετά οι έλεγχοι θα είναι πιεστικοί είπε ο Bruno Le Maire. 

“Δεν υπάρχει (εθνική) διατροφική κυριαρχία χωρίς δίκαιες απολαβές για τους παραγωγούς” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας αφού συναντήθηκε πριν δώσει τη συνέντευξη τύπου με τους εκπροσώπους των αλυσίδων σουπερμάρκετ και διανομής. 

Ο Μπρουνό Λε Μερ θέλει να αναγράφεται σωστά η ένδειξη “Made in France (Origine France)” στα προϊόντα. 

Δεν προσδιόρισε όμως πόσες και ποιες είναι οι παραβατικές εταιρείες.

πηγη – www.ertnews.gr

Back to top button