ΓΥΝΑΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκε 98χρονη γραμματέας των ναζί για εμπλοκή σε πάνω από 10.000 δολοφονίες

Η 97 ετών Ίρμγκαρντ Φούρχνερ, η γραμματέας των ναζί από το 1943 μέχρι και το 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ, κρίθηκε ένοχη για ναζιστικά εγκλήματα μετά την ομολογία της στις Γερμανικές αρχές.

Η 97χρονη καταδικάστηκε σε δύο χρόνια με αναστολή και δεν θα οδηγηθεί στις φυλακές.

Η υπόθεση της Φούρχνερ είναι μία από τις εξαιρετικά σπάνιες υποθέσεις δικαστηρίου ναζιστικών εγκλημάτων καθώς ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις γυναικών που συνελήφθησαν και δικάστηκαν από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Η 97χρονη επί 40 ημέρες αρνούνταν την οποιαδήποτε συμμετοχή της στα ναζιστικά εγκλήματα που συντελέστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκντάνσκ στην Πολωνία.

Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης έχασαν την ζωή τους από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αλλά και εκτελέσεις 10.505 άνθρωποι. Ανάμεσά τους εβραίοι αιχμάλωτοι, Πολωνοί αιχμάλωτοι αλλά και Σοβιετικοί στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα στα πεδία των μαχών.

Η Ίρμγκαρντ Φούρχνερ ως γραμματέας των ναζί στο συγκεκριμένο στρατόπεδο κατηγορείται για συνέργεια στα συγκεκριμένα φρικτά εγκλήματα. Την περίοδο εκείνη ήταν κάτω από 21 ετών και για αυτό τον λόγο θα δικαστεί με το δίκαιο που εφαρμόζεται σε ανηλίκους.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης της 97χρονης γραμματέως ζήτησαν την απαλλαγή της από τις κατηγορίες καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις πως γνώριζε τι συμβαίνει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, οι οποίες τελικώς δεν έγιναν δεκτές.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Back to top button