ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρδιολόγοι: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά τα περισσότερα εμφράγματα – Τι πρέπει να προσέχουμε

Τα περισσότερα εμφράγματα της χρονιάς καταγράφονται 25, 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου. Μιλώντας στο NEWS 24/7 o Δημήτρης Ρίχτερ, ειδικός καρδιολόγος και αντιπρόεδρος στο ΕΛΙΚΑΡ, εξηγεί ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Η περίοδος των εορτών είναι και η εποχή των εμφραγμάτων, καθώς ο αριθμός τους εκτοξεύεται κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με διαχρονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Cardiovascular Research.

Είναι δεδομένο ότι και στην Ελλάδα οι μονάδες εμφραγμάτων στα νοσοκομεία γεμίζουν με ασθενείς αυτές τις ημέρες.

«Τα περισσότερα εμφράγματα της χρονιάς καταγράφονται 25, 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου», επιβεβαιώνει μιλώντας στο NEWS 24/7 ο Δημήτρης Ρίχτερ, ειδικός καρδιολόγος και αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους, ειδικά άνθρωποι με γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα, μπορούν να εκδηλώσουν έμφραγμα ή ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο τις ημέρες των εορτών.

Το ευτυχές είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να αποφευχθούν και τα καρδιαγγειακά επεισόδια και φυσικά οι θάνατοι που προκαλούν, όπως διευκρινίζει ο κ. Ρίχτερ.

Το κρύο σκοτώνει την καρδιά

Ένα από τους πιο βασικούς παράγοντες που μπορεί κάποιος να πάθει κάποιος έμφραγμα, είναι η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και το κρύο.

Κι αυτό διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες, είτε στο περιβάλλον, είτε μέσα στο σπίτι, προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που με τη σειρά του προκαλεί πίεση στην καρδιά και οδηγεί σε έμφραγμα.

«Ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του Frank Netter, που θεωρείται ο Μιχαήλ Άγγελος της Ιατρικής, απεικονίζει έναν άνδρα ντυμένο ζεστά, ο οποίος μόλις βγαίνει στο κρύο, πιάνει την καρδιά του και δείχνει να πονάει. Αυτό συμβαίνει διότι το κρύο κάνει αγγειοσύσπαση και σε άτομα που έχουν ήδη στεφανιαία νόσο, μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη», εξηγεί ο κ. Ρίχτερ.

Καρδιολόγοι: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά τα περισσότερα εμφράγματα – Τι πρέπει να προσέχουμε
 ELSEVIER

Γρίπη και Covid απειλούν το καρδιαγγειακό σύστημα

Είναι δεδομένο ότι οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού θα αυξηθούν τις ημέρες των γιορτών, λόγω συναθροίσεων οικογενειών και της έντονης διασκέδασης.

Γρίπη και Covid μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην καρδιά και να επηρεάσουν την αναπνοή και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, άρα και στην καρδιά.

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η λοίμωξη Covid δημιουργεί μια τάση θρόμβωσης και προκαλεί επιπλοκές στο καρδιαγγεικό. Ένα μήνα μετά την έναρξη της γρίπης, έχει καταγραφεί ότι αυξάνονται πολύ τα εμφράγματα», λέει ο ίδιος.

Δεν δίνουμε σημασία στις ενοχλήσεις της καρδιάς

Τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορεί αρκετοί να μην δώσουν σημασία στις ενοχλήσεις της καρδιάς, όπως πόνος στο στήθος ή στην πλάτη.

Επίσης, πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι που ξεχνούν αυτές τις μέρες να πάρουν τα φάρμακα για την καρδιά τους, τα οποία δεν θα πρέπει να διακόπτουν.

«Συνήθως, οι ηλικιωμένοι αποσυντονίζονται από την αγωνία και τη χαρά που θα συναντήσουν και θα αγκαλιάσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Και έτσι ,παραμελούν τα φάρμακα, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει με τη σειρά του την υγεία τους και να υποστούν έμφραγμα», συμπληρώνει ο καρδιολόγος.

Η μελαγχολία βλάπτει σοβαρά την καρδιά

Γενικά στις γιορτές, όσοι που είναι μόνοι τους, έχουν πολύ μεγαλύτερη μελαγχολία, από αυτούς που βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους που αγαπούν.

Η μελαγχολία αυτή, λέει ο κ. Ρίχτερ, προκαλείται διότι κοινωνικά είναι μία εποχή του χρόνου που πρέπει να είσαι χαρούμενος και παρέα με αυτούς που αγαπάς.

«Αυτό σημαίνει ότι όταν είσαι μόνος σου, μπορεί να αισθάνεσαι πιο δυστυχισμένος κάτι που αυξάνει τα καρδιολογικά συμβάντα», λέει ο κ. Ρίχτερ.

Διαταραχή του ύπνου

Ακόμη και διαταραχές του προγράμματος του ύπνου σε άτομα με καρδιολογικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν έμφραγμα.

Όπως εξηγεί ο κ. Ρίχτερ, γενικά ο μη τακτικός τρόπος ύπνου αυξάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι όσοι δουλεύουν σε βάρδιες, κυρίως με εναλλαγές νυχτερινού και πρωινού προγράμματος, έχουν πιο αυξημένο κίνδυνο να πάθουν καρδιολογικό συμβάν, από κάποιον που εργάζεται μόνο πρωινές ώρες.

Επικίνδυνη διατροφή και ποτό

Αλκοόλ και τρόφιμα με πολύ αλάτι επίσης επηρεάζουν την αρνητικά καρδιά, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

«Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ γνωρίζουμε ότι επηρεάζει και μάλιστα άμεσα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μελέτες που έχουν γίνει στη Βρετανία, όπου πολλοί πολίτες δεν πίνουν καθόλου όλη την εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, με αποτέλεσμα αυτές τις δύο μέρες καταγράφονται πολλά εμφράγματα και εγκεφαλικά», εξηγεί ο κ. Ρίχτερ.

Επίσης, το υπερβολικό αλάτι που βρίσκεται στο χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, είναι ικανό να επηρεάσει την πίεση σε ένα ηλικιωμένο υψηλού κινδύνου με υπέρταση και να πάθει έμφραγμα.

Ακόμη και μόνο ένα ανθυγιεινό γεύμα να καταναλώσει κάποιος που έχει καρδιολογικά προβλήματα και συγκεκριμένα καρδιακή ανεπάρκεια, σε συνδυασμό με το αλκοόλ, μπορούν να απορυθμίσουν την ασταθή ισορροπία της νόσου.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες ο ασθενής να εμφανιστεί δύσπνοια, λόγω συσσώρευσης υγρού κυρίως στον πνεύμονα. Γι’ αυτό και θα πρέπει αυτά τα άτομα να δείχνουν μεγάλη προσοχή, όχι μόνο στο τι τρώνε και πίνουν αυτές τις ημέρες, αλλά και στις ποσότητες που καταναλώνουν», σπεύδει να διευκρινίσει ο κ. Ρίχτερ.

Έτσι, σε περίπτωση που άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίσουν δύσπνοια, θα πρέπει να πάρουν αμέσως τηλέφωνο τον καρδιολόγο τους ή να πάνε σε νοσοκομείο. «Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αμελήσουν το σύμπτωμα», καταλήγει ο ίδιος.

PHGH\NEWS247

Back to top button