ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για την παραγωγικότητα εργασίας στην Ελλάδα: Βρίσκεται στο 55% του ευρωπαϊκού μέσου όρου

Ισχυρό «καμπανάκι» έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) κος Γιάννης Στουρνάρας σε σχέση με την πορεία της παραγωγικότητας εργασίας στην Ελλάδα.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο διοικητής της ΤτΕ, κος Στουρνάρος ανέφερε πως «το μοντέλο οικονομίας έχει αλλάξει. Το μοντέλο οικονομίας μετά την κρίση έχει αλλάξει πάρα πολύ. Ενώ παλιά οι εξαγωγές μας, αγαθών και υπηρεσιών ήταν το 20% του ΑΕΠ και μας στηλιτεύανε έξω ότι η Πορτογαλία έχει 30% και 35%, σήμερα πλησιάζουμε το 50%. Άρα λοιπόν το μοντέλο μας έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οφείλει να αλλάξει κι άλλο και θ’ αλλάξει κι άλλο με τις μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα, παρά την αύξηση των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, η παραγωγικότητά μας, η συνολική παραγωγικότητα είναι το 55% του μέσου όρου της παραγωγικότητας στην Ευρώπη. Βέβαια αυτό δείχνει ότι αν είσαι χαμηλά, μπορείς να πηδήξεις ψηλότερα. Αυτό δεν το λέω αρνητικά, το λέω θετικά για να δούμε πόση ευκαιρία ακόμα έχουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής. Διότι ο πραγματικός μισθός που είπα πριν, όταν ακολουθεί την πραγματική παραγωγικότητα και αυξάνεται και όταν η παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλή και μπορεί ν’ ανέβει, αυτό σημαίνει ότι θ’ αυξηθεί ο μέσος μισθός, άρα και η ευημερία του κόσμου».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «εάν πάει (σ.σ. η παραγωγικότητα) στο 80%, τότε αντίστοιχα θ’ ακολουθήσουν και οι πραγματικοί μισθοί. Άρα λοιπόν επενδύσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορούμε να αυξήσουμε και τους πραγματικούς μισθούς».

Yπενθυμίζεται πως στην ενδιάμεση έκθεση της για τη νομισματική πολιτική, την οποία δημοσίευσε την Τετάρτη (20.12.23) αναφέρεται πως “το 2024 προβλέπεται ότι η άνοδος της παραγωγικότητας θα παραμείνει περιορισμένη, ενώ οι μέσες αποδοχές και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα αυξηθούν και πάλι με αξιόλογους ρυθμούς, οι οποίοι όμως θα είναι κάπως χαμηλότεροι από ό,τι το 2023”..

Επίσης στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως «η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, μετά τη γενική και σημαντική βελτίωση που κατέγραψε τα προηγούμενα έτη, εμφανίζει πλέον ενδείξεις στασιμότητας ή και μικρής υποχώρησης το 2023».

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) τονίζει πως «οι δείκτες σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας με βάση τις σχετικές τιμές και το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκαν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, αποτυπώνοντας επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, οφειλόμενη κυρίως στη σημαντική επίδραση της ανατίμησης της ονομαστικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ η οποία καταγράφεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2022″.

Πήγη:newsit.gr

Back to top button