ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Καθηγητής Δ. Μόσχος: Η βάπτιση παιδιού στο Σύμφωνο Συμβίωσης ισχύει γιατί υπάρχει επιμέλεια

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα βαπτίζονται σε ηλικία που μπορούν να το αποφασίσουν, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και των ερωτημάτων που κλήθηκε να απαντήσει ο καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μόσχος, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της Ertnews.

«Tα δύο βασικότερα είναι ι το μήνυμα και το μέσον με το οποίο η Εκκλησία προσπαθεί να περάσει το μήνυμα.
Ναι, το μήνυμα ότι τα ομόφυλα ζευγάρια είναι εκ προοιμίου κάτι έξω από την Εκκλησία. Η προοπτική της Εκκλησίας είναι ότι όλες οι σχέσεις ανδρών, γυναικών, αγάμων και εγγάμων, παιδιών και μεγάλων, πρέπει να περάσουν από μία διαδικασία άσκησης για να φτάσουν στην προοπτική της Βασιλείας του Θεού».

Η Εκκλησία δίνει βαρύτητα στον ανάδοχο, είπε ο καθηγητής ερωτηθείς για το τι ισχύει για βάπτιση στο Σύμφωνο Συμβίωσης, «Μπορεί να βαφτίσει το παιδί του κάποιος ο οποίος είναι σε αυτή την κατηγορία.
Εξ όσων γνωρίζω αυτό γίνεται διότι υπάρχει επιμέλεια του παιδιού. Η Εκκλησία κυρίως δίνει την έμφαση στον ανάδοχο.
Γιατί ο ανάδοχος ντε φάκτο, αν και δεν ήταν αυτός αρχικά ο ρόλος του, γίνεται ένα είδος υποτίθεται κατηχητή.

Ωστόσο στην ερώτηση περί διαφοράς με τον πολιτικό γάμο απάντησε ότι αν μπούμε στη λογική θα πρέπει να ισχύει για όλους, ακόμα και για τους αλλόθρησκους.

Αν τεθεί σε γενική κλίμακα θα πρέπει να ισχύει για όλους. Δεν μπορεί να μπει μόνο για ορισμένους.

Βεβαίως, είναι αλήθεια αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Τους πρώτους πρώτους αιώνες, αλλά υπό τελείως άλλες συνθήκες οι άνθρωποι βαπτίζονταν πολλές φορές μεγάλοι. Και έχουμε μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι ήταν από χριστιανική οικογένεια και ανέβαλαν το βάπτισμα για να μην γεμίσουν αμαρτίες.
Ο Μέγας Βασίλειος, για παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά αβάπτιστα παιδιά σήμερα γιατί έχουν έρθει από το εξωτερικό κτλ.
Αλλά πρέπει η εκκλησία να τα προσεγγίσει.

Σχετικά με τη βάπτιση ο Δημήτρης Μόσχος είπε επίσης:

Αυτό είναι μια πράξη ελευθερίας. δεν είναι μια τυπική διαδικασία.Αυτό θέλω να εξηγήσω και δυστυχώς και εντός και εκτός της Εκκλησίας, πολλοί το βλέπουν αυτό ως ένα δικαίωμα που πρέπει να το πάρουν οπωσδήποτε, Αλλά και μέσα στην Εκκλησία το βλέπουν ως μια άδεια που θα δώσουν σε όποιον θέλουν. Δεν πάει έτσι.

Το βάπτισμα είναι μια χάρις και μια δωρεά και πρέπει σε αυτό όλοι, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία και οι γονείς και ο ανάδοχος και τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να το έχουν όταν θα είναι ώριμοι και θα το αισθανθούν.
Αλλά δεν μπορούμε να πούμε εκ προοιμίου ότι αυτοί όχι σε ηλικία των οκτώ και οι άλλοι στο ενός και άλλοι.

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Newsroom»

Back to top button