ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Αρμενία προτείνει Σύμφωνο μη Επίθεσης στο Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι πρότεινε στο Αζερμπαϊτζάν να υπογράψει ένα σύμφωνο “μη επίθεσης”, εν αναμονή μιας συνολικής συνθήκης ειρήνης, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Παρουσιάσαμε στο Αζερμπαϊτζάν μια πρόταση για έναν μηχανισμό αμοιβαίου ελέγχου των όπλων και την υπογραφή ενός συμφώνου “μη επίθεσης” σε περίπτωση που καθυστερήσει η υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πασινιάν σε ομιλία του με την ευκαιρία της Ημέρας του Στρατού στην Αρμενία.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία πολέμησαν δύο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 και το 2020, για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο οποίος τελικά ανακαταλήφθηκε τον Σεπτέμβριο από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Μετά από αυτή την πλήρη ανακατάληψη, σχεδόν ολόκληρος ο αρμενικός πληθυσμός της περιοχής – περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι – κατέφυγε στην Αρμενία.

Τον Δεκέμβριο, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν μια ανταλλαγή κρατουμένων που θεωρήθηκε ως μια διπλωματική ανακάλυψη που αναπτέρωσε την ελπίδα για ειρήνη. Ωστόσο, η ένταση παραμένει υψηλή και τα ένοπλα επεισόδια συμβαίνουν τακτικά στα σύνορα.

πηγη – www.ertnews.gr

Mετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Back to top button