ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Αρμενία επίσημα μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η Αρμενία έγινε επίσημα κράτος μέλος του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ανακοίνωσε επίσημη πηγή την Πέμπτη, μια απόφαση που η Ρωσία, ο παραδοσιακός της σύμμαχος, θεωρούσε μη φιλική, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το Καταστατικό της Ρώμης (που ιδρύει το ΔΠΔ) τέθηκε επίσημα σε ισχύ για την Αρμενία την 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος νομικών υποθέσεων της Αρμενίας Eghişe Kirakosian, την οποία η Ρωσία έχει ήδη περιγράψει ως «εχθρική απόφαση».

Τον Μάρτιο, το διεθνές δικαστήριο με έδρα τη Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης στο όνομα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την οργάνωση ή την εξουσιοδότηση της παράνομης απέλασης Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία.

Το Γιερεβάν είναι πλέον υποχρεωμένο να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Αρμενία έλαβε “μια λάθος απόφαση” επικυρώνοντας το Καταστατικό της Ρώμης.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους του Κρεμλίνου, διαβεβαιώνοντας ότι η απόφαση δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας.

“Με την ένταξή της στο ΔΠΔ, η Αρμενία εξοπλίζεται με σοβαρά εργαλεία για την πρόληψη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο έδαφός της”, τόνισε η Eghişe Kirakosian.

“Αυτό αφορά πρωτίστως το Αζερμπαϊτζάν”, με το οποίο η Αρμενία έχει κάνει δύο πολέμους για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η απόφαση των Αρμενίων απεικονίζει το βαθύτερο ρήγμα μεταξύ Μόσχας και Ερεβάν, με την Αρμενία να κατηγορεί τη Ρωσία για την προφανή αδράνειά της στη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του γείτονά της Αζερμπαϊτζάν.

Τον Σεπτέμβριο, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου είχαν αναπτυχθεί Ρώσοι ειρηνευτικές δυνάμεις, και ανάγκασαν την παράδοση των αρμενικών αυτονομιστικών δυνάμεων που έλεγχαν την περιοχή για δεκαετίες.

Η Αρμενία υπέγραψε τη Συνθήκη της Ρώμης το 1999, αλλά δεν την επικύρωσε, επικαλούμενη αντιφάσεις με το Σύνταγμα της χώρας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε τον Μάρτιο ότι αυτά τα εμπόδια είχαν αρθεί μετά την υιοθέτηση νέου συντάγματος της Αρμενίας το 2015.

Τον Οκτώβριο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε την επικύρωση του Καταστατικού, δηλώνοντας ότι «ο κόσμος συρρικνώνεται για τον αυτοκράτορα του Κρεμλίνου».

Για τον ανεξάρτητο αναλυτή Vigen Hakobian, «η Αρμενία αναμφίβολα ήλπιζε με την ένταξή του στο ΔΠΔ να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση».

«Αλλά φαίνεται ότι χειροτέρεψε τις σχέσεις της με τη Ρωσία χωρίς να τις λάβει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ΔΠΔ ιδρύθηκε το 2002 και είναι η μόνη ανεξάρτητη διεθνής δικαιοδοσία που ερευνά εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα επιθετικότητας.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: agerpres.ro

Back to top button