ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για «Γαλάζια Πατρίδα»: Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του έθνους μας

Αναφορά στη «Γαλάζια Πατρίδα» έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Άγκυρα σε πανηγυρική εκδήλωση για την 97η επέτειο από την ίδρυση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για ισχυρή βούληση της Τουρκίας να προστατεύσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «υπερασπιζόμαστε θαρραλέα τα συμφέροντα του έθνους μας κάνοντας τα σωστά βήματα την κατάλληλη στιγμή, τόσο στη διπλωματία όσο και σε στρατιωτικό πεδίο».

Αναλυτικά ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Όπως και στο παρελθόν, δεν ενεργούμε υπολογίζοντας το τι θα πουν οι άλλοι. Κάθε απόφαση που λαμβάνουμε στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, κάθε πολιτική που εφαρμόζουμε λαμβάνεται με άξονα την Τουρκία. Επιδιώκουμε να κάνουμε ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα του έθνους μας, ό,τι χρειάζεται η Τουρκία, ανεξάρτητα από το τι θα πουν οι άλλοι. Υπερασπιζόμαστε θαρραλέα τα συμφέροντα του έθνους μας κάνοντας τα σωστά βήματα την κατάλληλη στιγμή, τόσο στη διπλωματία όσο και σε στρατιωτικό πεδίο. Οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία είναι ένα σαφές παράδειγμα αυτού. Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις μας στο βόρειο Ιράκ είναι ένα παράδειγμα αυτού. Η απελευθέρωση του Καραμπάχ μαζί με τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια κατοχής, είναι ένα παράδειγμα. Η υποστήριξή μας στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, με την οποία μας συνδέουν πανάρχαιοι δεσμοί, είναι ένα από αυτά. Η ισχυρή βούλησή μας να προστατεύσουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα” μας από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από (τα παραδείγματα) αυτά. Τα παραδείγματα αυτά μπορούν να αυξηθούν. Όπως καμία επιτυχία δεν είναι τυχαία, έτσι και κανένα από τα επιτεύγματα της χώρας μας σε διάφορους τομείς δεν ήταν τυχαίο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του κατά του Ισραήλ κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες συλλήψεις που ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές μελών κατασκοπευτικού δικτύου που λειτουργούσε υπέρ της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad. «Δεν έχετε δει ακόμη την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά σε ύφος έντονο.

«Η ευθυτενής στάση της Τουρκίας σε περιφερειακά ζητήματα, ιδίως για τις σφαγές στη Γάζα, ενοχλεί ορισμένους. Ο ΜΙΤ μας, που αποκάλυψε τους πράκτορες του Ισραήλ στη χώρα μας, τους εξέπληξε. Αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Δεν έχετε δει ακόμη την Τουρκία» ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμη ότι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων, δεν υπήρξε μετατόπιση του άξονα της Τουρκίας, «αντίθετα, έπειτα από μακρά αναζήτηση, η χώρα μας βρήκε τον κύριο άξονά της. Το όνομα αυτού του άξονα είναι ο άξονας της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «η Τουρκία ενισχύει μέρα με τη μέρα τη θέση της ως δύναμη επιρροής και ως παίκτης στην παγκόσμια σκακιέρα. Η ισχυρή Τουρκία στο τραπέζι και στο πεδίο γίνεται πραγματικότητα με όλα τα στοιχεία της[…] Όσοι παρακολουθούν τα βήματα που κάνει η χώρα μας και όσοι συγκρίνουν την Τουρκία πριν από το 2002 με τη σημερινή Τουρκία βλέπουν ήδη πολύ καλά τη διαφορά».

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η χρήση από κρατικούς αξιωματούχους ξένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων με τα κινητά τους δημιουργεί αδυναμίες σε επίπεδο πληροφοριών και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία για να γίνεται χρήση τουρκικής παραγωγής εφαρμογών.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

ΠΗΓΗ: ERT

Back to top button