ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια και Ενέργεια βάζουν νάρκη στη βιομηχανία

Η βιομηχανία και συνολικά οι επιχειρήσεις ζητούν από την πολιτεία να εξαντληθούν οι δυνατότητες στήριξης της παραγωγής, εντός των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως και να συνεχιστεί η προσπάθεια για μια συστηματική μεσοπρόθεσμη βελτίωση του πλαισίου ενεργειακής μετάβασης.

Διπλή απειλή αντιμετωπίζει η βιομηχανική παραγωγή της χώρας, την ώρα μάλιστα που καταγράφεται νέα ενίσχυση των εξαγωγών, με το μερίδιο των βιομηχανικών προϊόντων τον Αύγουστο να ξεπερνάει το 85% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών.

Συγκεκριμένα η άνοδος των επιτοκίων αλλά και το ενεργειακό αποτελούν “νάρκες” σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ανταγωνιστικός ένας κομβικός κλάδος για την ελληνική οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» για το Νοέμβριο που εκδίδει το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Ελληνική Παραγωγή- Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, σε υψηλό τριετίας, στο 4,1%, διευρύνοντας την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και το «Νότο» της Ευρωζώνης, στις 166 (από 131 τον Αύγουστο) και 129 (από 86) μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Επίσης με βάση το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» καταγράφεται επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, απόρροια εξασθένισης προσδοκιών σε Υπηρεσίες και Βιομηχανία, και καταναλωτικής εμπιστοσύνης με βάση . Ειδικότερα, καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, ως αποτέλεσμα απαισιοδοξίας για το επίπεδο παραγγελιών, ζήτησης και διόγκωσης των αποθεμάτων.

Να σημειωθεί ότι με βάση το ίδιο Δελτίο, υπάρχει υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 1,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 5,3% στην ΕΕ των 27.

Όπως μάλιστα αναφέρεται, το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί απαισιοδοξία ενόψει της χειμερινής περιόδου, ενώ πλέον το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού πλήττει σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, με βάση την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε οριακά και τον Νοέμβριο, στις 95,5 μονάδες, από 95,9 μονάδες τον Οκτώβριο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 21 μηνών. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση διευρύνθηκε, το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώθηκε οριακά, ενώ το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε ήπια.

Υπαρξιακή, η πρόκληση για τη βιομηχανία

Στο φόντο αυτό, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ενεργειακή εξοικονόμηση, η απλοποίηση της αδειοδότησης, η αποτελεσματικότητα του χωροταξικού σχεδιασμού, η μακρόχρονη εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση και η εξομάλυνση σημαντικών στρεβλώσεων ανταγωνιστικότητας που θέτουν οι κανονισμοί CBAM/ETS αποτελούν τις προτεραιότητες για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ήταν τα σημεία, που ανέδειξε το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, στα Γραφεία του Συνδέσμου, την Τετάρτη 30.11.2022. Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του μη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης» ,τόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, απευθυνόμενος στα Μέλη και στον κ. Υπουργό.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων. «Η πρόκληση σήμερα είναι να χειριστούμε ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα». Παρά την εντεινόμενη διεθνή συγκυρία, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί θετικές προσδοκίες οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν εφόσον συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον.

Τι απαντά η κυβέρνηση;

Απευθυνόμενος στα Μέλη του Γενικού Συμβουλίου ο Υπουργός κ. Σκρέκας παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Στον τομέα του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε την ψήφιση σημαντικών διατάξεων για την προώθηση του netmetering και την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για τη μείωση του κόστους στη βιομηχανία, με την προώθηση της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού. Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς των αγοραπωλησιών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), επισήμανε ότι το Υπουργείο μελετά την εξαίρεση από την χρηματιστηριακή αγορά των διμερών συμβάσεων, με φυσική παρουσία, μεταξύ ενεργοβόρων καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ, ενώ βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την DG Comp το μέτρο «green pool» για ενίσχυση της βιομηχανίας που συνάπτει PPAs.

Επίσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, όπως την επέκταση του πλαισίου για Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό για τις Ενεργειακές Κοινότητες Επιχειρήσεων, πέραν των ορίων της Περιφέρειας, την επέκταση του virtual net metering και στην Υψηλή Τάση και την αύξηση του ορίου των 3MW για το net-metering.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται να διατεθούν για τη βιομηχανία, όπως το Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι βασικές προκλήσεις

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση του Υπουργού με τα μέλη του ΣΕΒ, όπου αναδείχθηκαν κρίσιμες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, όπως:

  • Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με εξορθολογισμό τη αγοράς ενέργειας, εξαίρεση των διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα ανώτατα όρια εσόδων αγοράς, ορθολογική συμμετοχή της βιομηχανίας στη διακοψιμότητα, επιτάχυνση των έργων εσωτερικών διασυνδέσεων στα δίκτυα, θεσμοθέτηση διαδικασιών για πολυετή δικαιώματα (άνω των 5 ετών) στις διασυνοριακές διασυνδέσεις.
  • Επιτάχυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων και εγκαταστάσεων, επέκταση του net metering, αλλά και επέκταση του προγράμματος ανάπτυξης συνδέσεων, δικτύων και υποσταθμών για ταχύτερους χρόνους σύνδεσης στις περιοχές υψηλής ζήτησης.

Άρση ρυθμιστικών εμποδίων, σε θέματα όπως:

  • Αντιμετώπιση των αδυναμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης, τόσο σε παραδοσιακές βιομηχανικές επενδύσεις όσο και σε νέα έργα ΑΠΕ, που συνδέονται με ΡΡΑ, αποθήκευσης ενέργειας, off-shore αιολικά πάρκα, καθαρά καύσιμα, εξοικονόμηση ενέργειας εγκαταστάσεων,
  • Γρήγορη και με ορθολογικό τρόπο ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού ΑΠΕ, βιομηχανίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, ορυκτών πόρων, κτλ.
  • Καλύτερος συντονισμός και διαβούλευση των πολιτικών χωροταξίας για την άρση αντικρουόμενων προβλέψεων μεταξύ εθνικών χωροταξικών προβλέψεων, στόχων ΕΣΕΚ, προβλέψεων προστασίας των περιοχών,
  • Διαβούλευση κρίσιμων ευρωπαϊκών οδηγιών (όπως το CBAM, το ETS αλλά και το πρόσθετο κόστος ρύπων λόγω αλλαγής καυσίμου) που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα που θα έχουν επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Επιβεβαιώθηκε, τέλος, η κοινή αντίληψη για την ανάγκη να εξαντληθούν οι δυνατότητες στήριξης της παραγωγής, εντός των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως και να συνεχιστεί η προσπάθεια για μια συστηματική μεσοπρόθεσμη βελτίωση του πλαισίου ενεργειακής μετάβασης.

PHGH\NEWS247

Back to top button