ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες νεκροί από την υπερχείλιση του ποταμού Κονγκό στην Κεντρική Αφρική

Ο ποταμός Κονγκό έφτασε στα υψηλότερα επίπεδά του τα τελευταία 60 χρόνια, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες στο κράτος του Κονγκό και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερα από 300 άτομα το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Χθες Τετάρτη, ο ποταμός έφτασε στα 6,20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας εξαιτίας των ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων τους τελευταίους μήνες. Μόνο μία φορά στο παρελθόν ο ποταμός έχει καταγράψει υψηλότερα επίπεδα, όταν το 1961 είχε φτάσει τα 6,26μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ολόκληρες συνοικίες της πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας Κινσάσα βρέθηκαν κάτω από το νερό, ενώ πλημμύρισαν και εκατοντάδες χωριά σε τουλάχιστον δώδεκα επαρχίες της χώρας.

Εκτός από τους νεκρούς, τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά έχουν υποστεί ζημιές και πολλές δεκάδες χιλιάδες από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αναφέρεται στην υπουργική ανακοίνωση.

Όμως και στο γειτονικό Κονγκό η κατάσταση είναι δραματική. Η πρωτεύουσα Μπράζαβιλ επίσης είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού και έχουν αναφερθεί δεκάδες νεκροί εκεί και σε τουλάχιστον άλλες οκτώ επαρχίες της χώρας, ενώ περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Οι ελλιπείς υποδομές, μαζί με τον ανεπαρκή ή ανύπαρκτο πολλές φορές πολεοδομικό σχεδιασμό, κάνουν ορισμένες χώρες της Αφρικής εξαιρετικά ευάλωτες σε πλημμύρες μετά από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι οποίες γίνονται όλο και συχνότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: www.ertnews.gr

Back to top button