ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκαινιάζεται παρουσία του πρωθυπουργού το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές Ημαθίας

Μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και τον πολιτισμό, το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’, ένα τοπόσημο δύναμης και ομορφιάς εγκαινιάζεται σήμερα στη μία το μεσημέρι στις Αιγές Ημαθίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ανάκτορο των Αιγών, ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε ανατολή και δύση.

Ο αρχαιολογικός χώρος ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου με τους πολίτες να έχουν την ευκαιρία να το επισκεφτούν, ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, στο πολύ μακρύ παρελθόν 2300 χρόνια πριν από την εποχή μας.

Χρειάστηκαν 16 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης, ανασκαφής και τεκμηρίωσης του τεράστιου τεχνικού έργου, το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχει δει η κλασική αρχαιότητα, αυτό που ο καθηγητής Βόλφραμ Χέφνερ (Wolfram Hoepfner) είχε χαρακτηρίσει «Παρθενώνα της Μακεδονίας» και στο οποίο μέσα, χωράει τρεις φορές ο Παρθενώνας, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα.

ΠΗΓΗ: ERT

Back to top button