MEDIAΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 8-10/12

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εκθέσεις τέχνης, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και το Σαββατοκύριακο 8-9 Δεκεμβρίου;

Νίκος Καψιάνης – “Αντιδιαστολές”

Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει έργα του συγγραφέα και φωτογράφου Νίκου Καψιάνη, με 6 φωτογραφίες της συζύγου του Λεμονιάς Τσαπλαρή. Ο Νίκος Καψιάνης έχει σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εκτός από το επάγγελμά του συγγράφει και ασχολείται με τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος. Πέραν από τις δικές του ποιητικές συλλογές έχει επίσης συγγράψει ποιήματα και κείμενα για ομαδικές συλλογές και τεύχη.

Είναι υπεύθυνος του τμήματος φωτογραφίας του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, ενώ φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορους ιστότοπους και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει στην έκθεση “Αντιδιαστολές” είναι ένα πάντρεμα διαφόρων στιγμών και ερεθισμάτων που απαρτίζουν ένα σύνολο παραστάσεων. Το σήμερα βαδίζει πλάι στο χθες, το φως και η σκιά εναλλάσσονται και δημιουργούν μορφές και σχήματα. Η ΑΛΑΓΟΝΙΑ, αφιέρωμα στον εμφύλιο πόλεμο καταλαμβάνει ένα τοίχο της έκθεσης, αλλά αποτελεί και το θέμα της τέταρτης ποιητικής συλλογής του Νίκου Καψιάνη, παρουσίαση της οποίας θα γίνει στη Blank Wall Gallery το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 19:30.

“Πάνος Σαραφιανός, Πολιτικές Φροντίδας: Εμπνέοντας Τρεις Γενιές Ζωγραφικής”

Φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα αφηρημένου εξπρεσιονιστή εικαστικού Πάνου Σαραφιανού και ο νέος χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων “Λόφος art project” τον τιμά με την πρώτη του περιοδική έκθεση “Πάνος Σαραφιανός, Πολιτικές Φροντίδας: Εμπνέοντας Τρεις Γενιές Ζωγραφικής”.

Η συνεπιμελήτρια Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης αναφέρει: “Όλη η ζωγραφική περιπέτεια, από την κατάκτηση της μορφής στην τελική αποδόμηση της, εξελίσσεται στα έργα του Σαραφιανού. Ο προαιώνιος λόγος που οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να κάνουν τέχνη, η αγωνία, η έκσταση και η κάθαρση που εκβάλλει από αυτή τη βαθιά εννοιολογική διεργασία είναι εκεί. Στα ύστερα έργα του, που χαρακτηρίζονται από ευθυτενή σινιάλα εβένινης κόλλας και εφαρμόζονται με εκρηκτικά ενεργητικές γραμμές, ο Σαραφιανός γονιμοποιεί τις ερχόμενες γενιές εικαστικών που εκφράζονται μέσα από το μέσο μιας δυναμικής ζωγραφικής που υπάρχει για να απελευθερώνει την Ιδέα.”

Η έκθεση παρουσιάζει έργα του Πάνου Σαραφιανού, ζωγράφων-μαθητών του, αλλά και νεότερων σύγχρονων ζωγράφων που συνδιαλέγονται μαζί του υφολογικά και εννοιολογικά, και θα ενισχυθεί με ανάπτυξη δράσεων, όπως ημερίδες, workshops, συζητήσεις, προβολές, με σκοπό την ανάπτυξη της γνώσης της εξέλιξης της σύγχρονης ζωγραφικής τέχνης, την εξοικείωση με το τοπίο σήμερα και τη διάχυση της εμπειρίας σε ένα ευρύτερο κοινό, με την ενθάρρυνση δημιουργικών συνεργιών.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Ζωή Αλαφούζου, Δημήτρης Αληθεινός, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κατερίνα Αποστολίδου, Γιώργος Βακιρτζής, Αλέξανδρος Γεωργίου, Βάσω Γκαβαϊσέ, Βαγγέλης Γκόκας, Χαράλαμπος Δαραδήμος, Ηλίας Δεκουλάκος, Κατερίνα Διακομή, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ελένη Ζούνη, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Αντιγόνη Καββαθά, Νίκος Καναρέλης, Απόστολος Καρακατσάνης, Λεωνίδας Καραμπίνης, Δημήτρης Κοντός, Παναγιώτης Κουλουράς, Νίκος Λαγός, Βασιλική Λευκαδίτη, Αθανάσιος Μακρής, Κυριάκος Μορταράκος, Ηλιάνα Νάτσου, Γιώργος Ξένος, Ηλίας Παπαηλιάκης, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Σπυριδούλα Πολίτη, Φωτεινή Πούλια, Τάσος Ρήγας, Βασιλική Σαγκιώτη, Πάνος Σαραφιανός, Ρουμπίνη Σαρελάκου, Λυδία Σαρρή, Φώτης Σαρρής, Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Γιώργος Σταματάκης, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Αποστόλης Φιλίππου, Μάριος Φούρναρης, Δημήτρης Φουτρής, Μαίρη Χατζηνικολή, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

“Χριστούγεννα Στην Κηφισιά”

Ο Δήμος Κηφισιάς γιορτάζει τα Χριστούγεννα με ένα ποικίλο πρόγραμμα με μουσική, χορό, θέατρο καθώς και χριστουγεννιάτικες δράσεις για παιδιά.  Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 θα φωταγωγηθεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Κηφισιάς και θα εμφανιστούν οι «The Swingin’ Cats». Τη γιορτινή εκδήλωση θα ανοίξουν οι μικροί χορωδοί της Παιδικής Χορωδίας του Ν.Π.Δ.Δ. «Δ. Βικέλας» υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Θανάση Αρβανίτη. Δείτε στο kifissia.gr τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Michael Schmidt: Έκθεση-Αφιέρωμα Στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Στην γκαλερί Eleni Koroneou παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στον Γερμανό καλλιτέχνη Michael Schmidt (1945 – 2014) που υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Γερμανούς μεταπολεμικούς φωτογράφους. Εκτίθενται επιλεγμένες σειρές έργων, μεταξύ των οποίων το πρωτότυπο βιβλίο με τις εκτυπώσεις από την ιστορική φωτογραφική δουλειά U-NI-TY (EIN-HEIT).

Η φωτογραφική σειρά U-NI-TY αντικατοπτρίζει έξι δεκαετίες διαίρεσης της Γερμανίας και αποτελείται από 163 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, σε συνδυασμό τόσο με φωτογραφίες του ίδιου του Schmidt όσο και με έγγραφα και αρχειακό υλικό, τα οποία επαναφωτογράφησε και μερικές φορές μεγέθυνε.

Michael Schmidt KORONEOUGALLERY.COM

Παρουσιάζει πορτρέτα (από διαβόητους πολιτικούς, αλλά και καθημερινούς ανθρώπους), μαζικές διαδηλώσεις, τοπία γης και πόλης, ιστορικές φωτοαναπαραγωγές, εσωτερικούς χώρους (τραβηγμένες κουρτίνες της δεκαετίας του ’50, πλάνα από άδεια γραφεία, τοίχους με κάποια εξαρτήματα ή φώτα νέον, πόρτες από τις οποίες έχουν αποκοπεί εικόνες, τμήματα επιγραφών κ.λπ.) και μνημεία. Οι παλαιότερες φωτογραφίες προέρχονται από τη ναζιστική περίοδο και οι πιο πρόσφατες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι εικόνες, όταν τοποθετούνται μαζί, εισέρχονται σε έναν διάλογο για την ιστορία και τις δυνατότητες της φωτογραφίας ως μορφή τέχνης.

Ο Michael Schmidt πέθανε το 2014 και μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις του έργου του πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Albertina της Βιέννης (2022), στην Galerie Nationale du Jeu de Paume του Παρισιού, στο Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia της Μαδρίτης (2021) και στο Hamburger Bahnhof του Βερολίνου (2020). Έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλά μουσεία και κέντρα τέχνης, όπως το MOMA, το Μουσείο Ludwig της Κολωνίας, η Tate Modern και η Pinakothek der Moderne του Μονάχου. Το 2006 η σειρά U-NI-TY αποτέλεσε μέρος της 4ης Μπιενάλε του Βερολίνου ”Mice and Men”.

Τιμητική Εκδήλωση Για Τον Ποιητή Τίτο Πατρίκιο

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” (εντός του Δημαρχείου Αγίου Δημητρίου, Αγίου Δημητρίου 55), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Τίτο Πατρίκιο.

Ο Τίτος Πατρίκιος EUROKINISSI

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Αγίου Δημητρίου, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου, τη Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίου Δημητρίου και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο +οικία “Άγιος Σπυρίδωνας”.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό και θα ανακηρύξει τον ποιητή επίτιμο δημότη του Δήμου Αγίου Δημητρίου, η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου. Η Ισπανίστρια κ. Αντωνία Κυριακουλάκου θα συνομιλήσει με τον ποιητή και θα παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του. Ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός και ποιήτρια κ. Φιλία Κανελλοπούλου. Θα παρουσιαστεί ζωντανά επί σκηνής το μελοποιημένο ποίημα του ποιητή “Υμνώ το σώμα” από την υψίφωνο  Ήλια Ηλιοπούλου και τον μουσικό-σολίστα κ. Βασίλη Μαστοράκη. Συντονισμός – παρουσίαση: Όλγα Τραυλού, μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Αγίου Δημητρίου.

Silent Disco Party Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Αντλώντας έμπνευση από τη φετινή θεματική του Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τίτλο Gatherings: συναντήσεις ανθρώπων, το SNFCC Youth Council διοργανώνει ένα Χριστουγεννιάτικο Silent Disco Party, στον Θόλο.

Κάτω από το φως της εγκατάστασης Rhizome των Tom και Lien Dekyvery – ενός ιστού με διαφορετικά επίπεδα από τεντωμένα λεπτά σχοινιά που θυμίζουν χορδές – θα στηθεί ένα πάρτι δίχως ηχεία, αλλά με πολλά ασύρματα ακουστικά. Μια διαφορετική συνάθροιση, όπου όλοι μαζί θα μοιραστούμε μια μουσικοχορευτική εμπειρία, με τα ακουστικά να παραμένουν κοινό σημείο επαφής.

Δύο DJ επιμελούνται και μιξάρουν, ζωντανά, διαφορετικά είδη μουσικής δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να επιλέξει τι θα ακούσει στα ακουστικά του: εσείς, θα ακολουθήσετε μόνο τους φίλους σας ή θα γνωρίσετε και νέους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε τα ίδια μουσικά ενδιαφέροντα; DJ Sets: DJ Bellas | DJ Floba. Στις 09/12, θα υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια Shuttle Bus, προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών: Σύνταγμα – Συγγρού-Φιξ – ΚΠΙΣΝ 22:30 | 23:30 // ΚΠΙΣΝ – Συγγρού-Φιξ – Σύνταγμα 00:30 | 01:30 | 02:30.

ΚΠΙΣΝ Φωτιστικές Εγκαταστάσεις / Paul Vendel & Sandra de Wolf LIGHT ART COLLECTION/ THEOFILOS VENARDOS

Φωτιστικές Εγκαταστάσεις Κορυφαίων Ξένων Δημιουργών Στο ΚΠΙΣΝ

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, πέντε εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις παρουσιάζονται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και συνθέτουν ένα ονειρικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

Πρόκειται για τέσσερις φωτιστικές εγκαταστάσεις κορυφαίων ξένων δημιουργών (Light Piano 2.0 των Arion de Munck και Mark Ridder, Submergence των Squidsoup, Halo των Venividimultiplex, Light Holders του Jonas Vorwerk), αλλά και μία ελληνική συμμετοχή, την Πομπή, των Γιώργου Νίκα και Ελένης Μαραγκάκη, που επιλέχθηκε, για πρώτη φορά, μέσα από ανοιχτή πρόσκληση (open call).

Planet G(Reece): Προβολή Και Έκθεση Αφίσας

Έπειτα από 3 χρόνια εργαστηρίων, πανδημικά απρόοπτα και αμέτρητες απρόσμενες καταστάσεις, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Planet G(reece), όπου μάθαμε για τα επαγγέλματα του οπτικοακουστικού τομέα και κάναμε ντοκιμαντέρ με τους εφήβους της Αθήνας, έφτασε στο τέλος του!

Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας προσκαλέσουμε στην εκδήλωση λήξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 5 το απόγευμα, στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, 3ος όροφος), για να ανταλλάξουμε εντυπώσεις, να ξαναβρεθούμε ή και να γνωριστούμε για πρώτη φορά.

Στην εκδήλωση θα προβληθούν όλες οι μικρού μήκους ταινίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων με τη βοήθεια των συμμετεχόντων! Στο χώρο θα εκτεθούν, επίσης, οι αφίσες που δημιούργησαν τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο Αφίσα & Ντοκιμαντέρ και θα διανεμηθεί η φωτογραφική έκδοση που έφτιαξαν και τύπωσαν στο τυπογραφείο Γιώργου Κωστόπουλου.

Η προβολή είναι ανοιχτή στο κοινό και οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Αλέξης Κυριτσόπουλος Αναδρομική Έκθεση “Παράλληλα”

Ο Δήμος Αθηναίων, παρουσιάζει, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), την πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου, με έργα από το 1963 έως σήμερα. Η έκθεση, με τίτλο “Παράλληλα”, φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από τις 9 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, που έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Στην αντικαταθλιπτική, εν μέρει σατιρική και εν πολλοίς αυτοβιογραφική ζωγραφική του πρωταγωνιστούν τα έντονα, φωτεινά, αληθινά χρώματα και δευτερευόντως οι ήρωες. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, τα χρώματα διαμορφώνουν και ζωντανεύουν τους χαρακτήρες, καθορίζοντας τα όρια και τα σχήματα των μορφών. “Το χρώμα είναι δρόμος για το φως” θα πει ο ίδιος. Στην περίπτωσή του, το χρώμα εξυπηρετεί τον βαθύτερο σκοπό της ζωγραφικής: να προσφέρει “παρηγοριά, ελπίδα και ανάσα για να τα βγάλουμε πέρα”.

Από τον Ναστραδίν Χότζα -την πρώτη φιγούρα που ζωγράφισε χρησιμοποιώντας χρωματιστές λαδόκολλες με τις οποίες έφτιαχναν τους χαρταετούς- και την εικονογράφηση των αναμνήσεων της μητέρας του (“Η Ζωίτσα πέρα από το Αιγαίο”, Άγρα, 1982) έως τις “Οπτασίες του Δον Κιχώτη” και τις “Εικόνες για τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη” (ΜΙΕΤ, 2005 και 2006 αντίστοιχα) ο Κυριτσόπουλος παίζει με τα χρώματα ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας τις αστείρευτες δυνατότητές τους. Εξίσου σημαίνοντα ρόλο με το χρώμα διαδραματίζει στη ζωγραφική του η μουσική, αρχής γενομένης από τα εξώφυλλα δίσκων, με πρώτο το “Φορτηγό”(1966) του Διονύση Σαββόπουλου, με το οποίο μεταφράζει αποτελεσματικά την ευαισθησία του τραγουδοποιού, και αργότερα με τα εμφανώς πιο ζωγραφικά “Παράλογα” (1976) του Μάνου Χατζιδάκι.

Για να θυμηθούμε τον “Δον Κιχώτη” του Θερβάντες, η ζωγραφική του Κυριτσόπουλου είναι γεμάτη παράξενα, παράδοξα, περίφημα, ανέλπιστα και πρωτάκουστα περιστατικά, χαριτωμένα και πεντανόστιμα λόγια, αφάνταστες και πρωτόφαντες περιπέτειες – με τη διαφορά όμως ότι όλα αυτά συμβαίνουν τώρα, γύρω μας, στη γειτονιά μας, και όχι σε κάποιο μακρινό πλανήτη ή σε μια μυθική χώρα. Στην προσωπική μυθολογία που προτείνει ο Κυριτσόπουλος, το χρωματιστό παραμύθι -“το παραμύθι που η εικόνα κρύβει”, όπως λέει ο ίδιος- είμαστε εμείς. Το ουράνιο τόξο βγαίνει από το δωμάτιό μας, από το όνειρό μας, από τον κήπο μας και μας μεταφέρει στον ουρανό, στην άλλη πλευρά της πόλης, σε ένα άλλο δωμάτιο. “Ζωγραφίζοντας το καλό που υπάρχει στα πράγματα”, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος μας χαρίζει απλόχερα χαμόγελα, πολύτιμο αντίδοτο στον κυνισμό και στην κατήφεια.

Eπιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

ΚΠΙΣΝ Παγοδρόμιο THEOFILOS VENARDOS

Το Παγοδρόμιο Του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Το Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει, μεγαλύτερο από ποτέ! Την 1η Δεκεμβρίου, το Παγοδρόμιο αναδύεται στο Κανάλι και καλεί όλους τους πατινέρ, έμπειρους και μη, να χορέψουν στον πάγο ακούγοντας τις αγαπημένες τους χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Οι επισκέπτες συναντούν το Παγοδρόμιο, όπως πάντα, στη βόρεια όχθη του Καναλιού, στο ύψος του Κέντρου Επισκεπτών, όπου μπορούν να απολαύσουν το φωτισμένο υπερθέαμα του ΚΠΙΣΝ και τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια καθώς στροβιλίζονται με τα παγοπέδιλά τους πάνω σε φυσικό πάγο. Το Παγοδρόμιο λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 22.00 το βράδυ, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Πληροφορίες συμμετοχής στο Παγοδρόμιο στο snfcc.org.

phgh/news247

Back to top button