ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Σε δίκη στο Λονδίνο για τη δράση της η νεαρή περιβαλλοντική ακτιβίστρια

Αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Λονδίνο η δίκη της Σουηδής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία κατηγορείται για διατάραξη της δημόσιας τάξης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τον περασμένο Οκτώβριο ενάντια σε διεθνή σύνοδο ενεργειακής πολιτικής και οικονομίας που διεξαγόταν εκείνες τις ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας.

Μαζί με άλλους τέσσερις συγκατηγορούμενούς της – ηλικίας από 19 έως 59 ετών – η 21χρονη Γκρέτα θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του πταισματοδικείου του Ουεστμίνστερ και η δίκη αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες. Όπως και στην πρώτη ακρόαση που διεξήχθη τον Νοέμβριο, όλοι οι κατηγορούμενοι θα δηλώσουν αθώοι. Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο που ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 2.500 λιρών.

Η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις συμπαράστασης στους κατηγορούμενους έξω από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η νεαρή περιβαλλοντική ακτιβίστρια βρίσκεται στο διεθνές προσκήνιο από την ηλικία των 15 ετών, όταν οι διαμαρτυρίες της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης. Τον Δεκέμβριο του 2018 αποτέλεσε βασικό ομιλητή στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και συχνά συμμετέχει σε διαμαρτυρίες για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλον τον κόσμο.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Σε δίκη στο Λονδίνο για τη δράση της η νεαρή περιβαλλοντική ακτιβίστρια

Τον περασμένο Οκτώβριο της επιβλήθηκε πρόστιμο για τον αποκλεισμό του λιμανιού του Μάλμε στη Σουηδία, ενώ μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο συμμετείχε σε διαδήλωση στη νότια Αγγλία κατά της επέκτασης του αεροδρομίου Φάρνμπορο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από ιδιωτικά αεροσκάφη.   

Πηγές: Reuters, France24      

Back to top button