ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Β. Ιρλανδία: «Ιστορική στιγμή» χαρακτηρίζεται από τον βρετανικό τύπο η επίσκεψη του Ρ. Σούνακ

O πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ  και ο Λίο Βαραντκαρ, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, θα επισκεφθούν σήμερα το Στόρμοντ για να σηματοδοτήσουν την επιστροφή της κατανομής της εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία έπειτα από δύο χρόνια αδιεξόδου που συνδέεται με τις συνέπειες του Brexit.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στη Βόρεια Ιρλανδία το απόγευμα της Κυριακής, πρόκειται να συναντηθεί με τη νεοδιορισθείσα Πρώτη Υπουργό Μισέλ Ο’Νιλ και την αναπληρώτρια πρώτη υπουργό Έμα Λιτλ-Πένγκελυ, στην διάρκεια της  έβδομης επίσκεψης του στη Βόρεια Ιρλανδία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του 2022.

«Ιστορική στιγμή για το  νησί» σχολιάζει ο βρετανικός τύπος, καθώς η εξουσία διαμοιράζεται μεταξύ των Ενωτικών, οι οποίοι είναι προσηλωμένοι στη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, και των Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδιας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ο Ρισι Σουνακ θα συζητήσει τα άμεσα σχέδια τους  σε τομείς που αφορούν στην στέγαση , στην υγεία, στην απασχόληση, στην γεωργία και στο περιβάλλον.

Η επαναλειτουργία των τοπικών θεσμών θα καταστήσει δυνατή επίσης την αποδέσμευση από το Λονδίνο ποσού 3,3 δισ .στερλινών για τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες γνώρισαν πρόσφατα μια απεργία μεγάλης κλίμακας.

Η Κλερ Ράις , ακαδημαϊκός ερευνητής στην πολιτική, είπε ότι η νέα θέση της O Νιλ ήταν «εξαιρετικά συμβολική» και «εξαιρετικά σημαντική» παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε διαφορά πέρα ​​από τη σημασιολογία από τον προηγούμενο ρόλο της ως αναπληρώτρια πρώτη υπουργός.

«Όλα τα βλέμματα σήμερα θα είναι στραμμένα σε αυτή τη συμβολική υποψηφιότητα», είπε η Ράις στο BBC. 

Η επιστροφή στην κυβέρνηση ήρθε ακριβώς δύο χρόνια μετά το μποϊκοτάζ του DUP για μια διαμάχη σχετικά με τους εμπορικούς περιορισμούς για τα αγαθά που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία. Τα 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι της Βόρειας Ιρλανδίας έμειναν χωρίς λειτουργική διοίκηση, καθώς το κόστος ζωής εκτοξεύτηκε στα ύψη και οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν τεταμένες.

Τα ανοιχτά σύνορα μεταξύ του Βορρά και της δημοκρατίας ήταν ένας βασικός πυλώνας της ειρηνευτικής διαδικασίας που τερμάτισε τα προβλήματα, επομένως επιβλήθηκαν έλεγχοι μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου ΗΒ. Μια συμφωνία πριν από ένα χρόνο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, γνωστή ως πλαίσιο Windsor, διευκόλυνε τους τελωνειακούς ελέγχους και άλλα εμπόδια, αλλά δεν προχώρησε αρκετά για το DUP, το οποίο συνέχισε το μποϊκοτάζ του.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε αυτή την εβδομάδα σε νέες αλλαγές που θα εξαλείψουν τους συνήθεις ελέγχους και τη γραφειοκρατία για τα περισσότερα αγαθά που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία, αν και ορισμένοι έλεγχοι θα παραμείνουν για παράνομα αγαθά ή πρόληψη ασθενειών.

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

πηγη – www.ertnews.gr

Back to top button