ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ανησυχία από τα αυξημένα κρούσματα δάγκειου πυρετού στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Δραματική αύξηση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού καταγράφονται στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με τις τοπικές αρχές να τίθενται σε κατάσταση συναγερμού, προειδοποιώντας για άμεση λήψη προληπτικών μέτρων μπροστά στο τρομακτικό επιδημιολογικό σενάριο που απλώνεται πάνω από τη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη.

Τον Ιανουάριο, στο Ρίο σημειώθηκαν περίπου 100.000 περιστατικά της ασθένειας, με το ποσοστό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 160 ανά 100.000 κατοίκους. Ευτυχώς, δεν έχει ανακοινωθεί κάποιος θάνατος, αν και τρία σοβαρά περιστατικά διερευνώνται ενδελεχώς.  

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρχές είναι η ισχυρά ανοδική καμπύλη των κρουσμάτων τον περασμένο μήνα, πολύ πιο οξεία από την αντίστοιχη περίοδο άλλων επιδημιών της ασθένειας στο παρελθόν. «Πιθανώς να έχουμε ένα χειρότερο σενάριο το 2024» δήλωσε ο δήμαρχος του Ρίο ντα Τζανέιρο, Εντουάρντο Πάες.

Γι’ αυτό το λόγο, οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από σήμερα Δευτέρα θα ανοίξουν επειγόντως 10 κέντρα έκτακτης υγειονομικής περίθαλψης και ο αριθμός τους στο μέλλον μπορεί να αυξηθεί σε συνάρτηση με τον αριθμό των κρουσμάτων που μπορεί να υπάρχουν.

Επίσης, θα ξεκινήσουν και μια εκστρατεία επιθεώρησης κλειστών ή εγκαταλελειμμένων σπιτιών, όμως ο δήμαρχος προειδοποιεί ότι μπροστά σε αυτήν την ακραία κατάσταση, απαιτείται παράλληλα η κινητοποίηση των πολιτών.

Οι υγειονομικές αρχές αποδίδουν την έκρηξη των κρουσμάτων στις αυξημένες θερμοκρασίες και τις πολλές βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα. Με τη ζέστη, τα κουνούπια εκκολάπτονται πιο γρήγορα, ενώ τα στάσιμα νερά που συσσωρεύονται ευνοούν την ανάπτυξη περισσότερων εστιών των εντόμων, σημειώνουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Ο ιός του δάγκειου πυρετού μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω των τσιμπημάτων μολυσμένων κουνουπιών, ιδιαίτερα του κουνουπιού Aedes aegypti. Εκτός από τη Βραζιλία, είναι ενδημικός σε πολλές άλλες τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου, ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για τον δάγκειο πυρετό λόγω της αστικοποίησης, των διεθνών ταξιδιών και της κλιματικής αλλαγής, που συνέβαλαν στην επέκταση των φιλόξενων οικοσυστημάτων για τα κουνούπια.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, εξάνθημα, ναυτία, έμετο και μικρές αιμορραγίες.

Πηγές: www.ertnews.gr

  

Back to top button