ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Αγήνωρ Αστεριάδης: Αφιέρωμα στον σημαντικό καλλιτέχνη του Μεσοπολέμου

Ο Αγήνωρ Αστεριάδης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1898. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τον Γεώργιο Ροϊλό, τον Γεώργιο Ιακωβίδη, τον Σπύρο Βικάτο, τον Παύλο Μαθιόπουλο και τον Νικόλαο Λύτρα από το 1915 ως το 1921. Δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στη Μέση Εκπαίδευση και σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές. Από το 1932 ως το 1940 δίδαξε σχέδιο στο Ζάννειο Ορφανοτροφείο Πειραιώς και από το 1933 ως το 1942 στο Ελληνικό Σπίτι.

Ταξίδεψε στην Ελλάδα, κυρίως τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, και εμπνεύστηκε από τα φυσικά και αρχιτεκτονικά τοπία. Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε με την αντιγραφή βυζαντινών τοιχογραφιών, την αγιογράφηση εκκλησιών, το σχεδιασμό ψηφιδωτών και φορητών εικόνων και την εικονογράφηση βιβλίων (θρησκευτικά, λογοτεχνικά και σχολικά εγχειρίδια).

Σημαντικό είναι και το χαρακτικό του έργο. Εξέδωσε πολλά λευκώματα με χαρακτικά του και τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο Εκδόσεων της Διεθνούς Εκθέσεως του Παρισιού (1937). Το 1928 εξέδωσε το βιβλίο “Το σπίτι του Σβαρτς στα Αμπελάκια” (επανέκδοση 1974), με χαρακτικά από την περιήγησή του στη Θεσσαλία. Στη διάρκεια της Κατοχής, κυκλοφόρησε μονότυπα χαρακτικά με θέματα από δημοτικά τραγούδια. Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Δεκεμβρίου 1977.

πηγη – ερτ – https://www.ertnews.gr/anadromes/aytomato-prosxedio-173/

Back to top button